Σοκ και δέος στην αγορά Ενέργειας

Φωτογραφία shutterstock

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα μάλλον ελάχιστοι φαντάζονταν ότι ο εφιάλτης των εκρηκτικών αυξήσεων στην Ενέργεια, θα επανερχόταν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Κι όμως. Η σπίθα στα Ρωσο- Ουκρανικά σύνορα άναψε νέα φωτιά, την οποία καλούνται να σβήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τα τελευταία 24ωρα, οι επίσημες δηλώσεις από τη νέα γερμανική κυβέρνηση ανατροφοδοτούν την ένταση με τη Ρωσία και η νευρικότητα στις αγορές αποτυπώνεται στο ταμπλό. Η τιμή του φυσικού αερίου έσπασε χθες το βράδυ το φράγμα των 130 ευρώ/ MWh, καταγράφοντας αύξηση 41% από την αρχή του μήνα και 102% από τα χαμηλά της 29ης Οκτωβρίου, όταν η αγορά είχε «ανασάνει» ακούγοντας το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να δίνει οδηγίες για αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία- όπως λένε οι Ευρωπαίοι- η εμπλοκή με το Nord Stream, 2 που για τους Αμερικανούς είναι ένα ακόμα μέσο πίεσης της Μόσχας στο Κίεβο, αλλά και η πίεση που δημιουργεί η αυξημένη ζήτηση λόγω ψύχους σε περιβάλλον περιορισμένων ευρωπαϊκών αποθεμάτων, δεν σπρώχνουν απλώς την τιμή του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, αλλά «υπόσχονται» παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας από τις αρχικές εκτιμήσεις, προετοιμάζοντας νέα δέσμη παρεμβάσεων για την απορρόφηση των κραδασμών σε εθνικό επίπεδο.

Προφανές είναι, όμως, ότι τέτοιου είδους αναταράξεις απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική κι αυτό ακριβώς θα υποστηρίξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, η οποία συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα της την ενεργειακή κρίση. Η Αθήνα πιστεύει ότι οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι μπορούν να «τρέχουν» παράλληλα με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και πέρα από την «εργαλειοθήκη», που έχει ήδη ενεργοποιήσει η Κομισιόν, ζητούμενο παραμένει εάν υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων, έστω προσωρινού χαρακτήρα, στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά η Νότια Ευρώπη βρίσκεται σε συνθήκες διαρκούς ηλεκτροσόκ, με τις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και να διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επιτείνοντας τις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Παρά ταύτα, το μπλοκ των Βόρειων, με κοινή ανακοίνωση έχει αντιταχθεί στην πρόταση των Νότιων για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακόμα και οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν ιδιαιτέρως πρόθυμοι για δομικές αλλαγές, επιμένοντας ότι η κρίση έχει ημερομηνία λήξης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιμένει για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις απέναντι στο ενεργειακό κόστος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, θα ανακοινωθεί νέο «πακέτο» μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών- επιχειρήσεων, με μεγαλύτερες εκπτώσεις- επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αρμόδια πηγή αναφέρει ότι από τις αρχές του Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί Μόνιμος Μηχανισμός εξισορρόπησης των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ