«Γκάζι» στις αποκρατικοποιήσεις

Φωτογραφία: Shutterstock

Με γεμάτη την ατζέντα ετοιμάζεται να «κλείσει» τη χρονιά το ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας ήδη πλώρη για τα 2,2 δισ ευρώ των εσόδων που υπολογίζει ότι θα πετύχει από τις αποκρατικοποιήσεις του 2022.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή μπαίνουν τίτλοι τέλους σε δύο μεγάλες εκκρεμότητες, ενώ η εβδομάδα ξεκίνησε με ανάδειξη της REDS Α.Ε. σε πλειοδότη για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, του αποκαλούμενου «μικρού Ελληνικού». Η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction), ενώ το τίμημα έφτασε στα 40,2 εκατ. Ευρώ ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Την Πέμπτη, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, που μετέτρεψαν το project σε... γιοφύρι της Άρτας, “κλείνει” και τυπικά το οικονομικό σκέλος της συναλλαγής για το Β. Αφάντου. Υπενθυμίζεται ότι η Μ.Α. Angeliadis έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης για το Γκολφ Αφάντου. Την Παρασκευή ολοκληρώνεται και η διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο έλαβε χώρα η κατακύρωση της Italgas Spa ως προτιμητέου επενδυτή.

Με το... δεξί ξεκινά και η νέα χρονιά, καθώς ήδη έχουν «κλειδώσει» για τις αρχές Φεβρουαρίου τα δύο μεγάλα projects του Λιμανιού της Καβάλας και του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έχουν τραβήξει το αμερικανικό ενδιαφέρον για γεωστρατηγικούς λόγους, ως βασικά κομμάτια του ενεργειακού παζλ στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Πάνω απ’ όλα, η αγορά περιμένει, όμως, τις αποφάσεις για το μεγάλο project της Αττικής Οδού. Η τρέχουσα σύμβασης παραχώρησης λήγει το 2023/24 και πριν “κλείσει” το 2021 θα οριστικοποιηθεί η περίμετρος του νέου διαγωνισμού, δηλαδή αν θα συμπεριληφθούν και οι επεκτάσεις του υφιστάμενου δικτύου. Αν όλα πάνε καλά, ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση παραχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα περιοριστεί, όμως, στο γνωστό του ρόλο. Οι απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που συνοδεύουν τα έργα- ορόσημα, για την εκταμίευση των δόσεων, είχαν καταστήσει εξαρχής ως το μεγαλύτερο στοίχημα, την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα «έσπαζε» τα στεγανά της γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι- όπως ο Θ. Σκυλακάκης- δεν είχαν κρύψει τον προβληματισμό τους για το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει τις χρόνιες δυσκαμψίες. Η λύση βρέθηκε με τη σύσταση μιας ειδικής Μονάδας εντός του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), την οποία ανέλαβε να «τρέξει» ο Πάνος Σταμπουλίδης. Ποιος ο ρόλος της; Πολύ απλά να χρησιμοποιήσει το know how των μηχανισμών του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία του στην αγορά, προκειμένου να ολοκληρώνει με διαδικασίες- εξπρές την πρώτη φάση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή τη φάση των μελετών. Για παράδειγμα, για τον καθαρισμό 35 δασών, θα απαιτούνταν μελέτες ως και 18 μηνών αν πήγαινε η διαδικασία από τη συνήθη οδό, ενώ με την ανάληψη της πρώτης φάσης από τη νέα Μονάδα, όλα θα έχουν τελειώσει σε περίπου 1 μήνα, με τον αρμόδιο φορέα να παίρνει προς υπογραφή έναν έτοιμο φάκελο.

Μεταξύ των 19 projects, που έχουν τεθεί υπό την «ομπρέλα» της Μονάδας, αυξημένης δυσκολίας χαρακτηρίζεται η ανακαίνιση των υποδομών του ΟΑΚΑ, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι π.χ. η στέγη Καλατράβα δεν έχει συντηρηθεί ποτέ! Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 40 εκατ. Ευρώ και οι εργασίες υπολογίζεται ότι μπορούν να ξεκινήσουν την Άνοιξη. Από τα υπόλοιπα έργα, ξεχωρίζουν η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, η αναβάθμιση νοσοκομειακών υποδομών, η μεταφορά του Πρωτοδικείου από την Ευελπίδων, στο χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ