Αναζητώντας φτηνότερο φυσικό αέριο
Δεδομένο πρώτο: στην παρούσα φάση, παρά τα πιο αισιόδοξα μηνύματα από την «Ο», οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη από την πανδημία, παρά για τα κύματα ψύχους που απειλούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα; Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε ελαφρά κάτω από τα 90 ευρώ/ MWh.
Δεδομένο δεύτερο: η αδειοδότηση του Nord Stream 2 δεν φαίνεται στον ορίζοντα και όσο η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, αυτό το ιδιότυπο γεωστρατηγικό μπρα- ντε-φερ, θα διατηρεί ασταθή την αγορά του φυσικού αερίου για τους επόμενους μήνες.
Δεδομένο τρίτο: οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν διάγουν τις καλλίτερες ημέρες, καθώς η όξυνση του Ουκρανικού και η προώθηση χιλιάδων μεταναστών από τη Λευκορωσία στα σύνορα της Πολωνίας, διατηρούν ηλεκτρισμένη την ατμόσφαιρα.
Σε αυτό το μάλλον ρευστό περιβάλλον, το αυριανό τετ-α-τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Ρώσο Πρόεδρο στο Σότσι, αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Αφήνοντας στην άκρη τα “ευαίσθητα” θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που καλύπτουν τις ισορροπίες στην περιοχή της Α. Μεσογείου, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και το ρόλο ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, ένα θέμα που “καίει” την Αθήνα είναι η εξασφάλιση- ει δυνατόν- φυσικού αερίου με πιο χαμηλές τιμές.
Η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με την Gazprom εκπνέει το 2026, ωστόσο, όπως έδειξε η εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, οι συζητήσεις για τον αλγόριθμο τιμολόγησης του φυσικού αερίου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ενδεικτικά, ενώ το συμβόλαιο είναι συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου, υπήρξε συμφωνία ότι οι παραδόσεις του 2020 και του 2021 θα γίνουν βάζοντας στην εξίσωση και την τιμή του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί το σοκ από την εκτίναξη του πετρελαίου, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019. Τώρα, όμως, που η εικόνα έχει αναστραφεί πλήρως, είναι οι Ρώσοι που ζητούν αυτό το μικτό σύστημα για το 2022, προκειμένου να επωφεληθούν από το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.
Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτήν τη στιγμή, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι αγορές “μετράνε” τις επιπτώσεις στη ζήτηση για την ηλεκτροδότηση μεγάλων γραφειακών και εμπορικών χώρων και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την άφιξη του Χειμώνα. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, η ζήτηση για θέρμανση θα ανεβάσει τις τιμές, ειδικά από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται στο 70% έναντι του συνήθους 85%, ενώ κάθε φορά που θα διαψεύδονται οι προσδοκίες για αυξημένες ροές από τη Ρωσία, η νευρικότητα θα χτυπάει τις αγορές...