Αλλάζουν όλα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ!
Από τη μια οι ανατροπές, που προκάλεσε η πανδημία. Από την άλλη, οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης. Και κάπως έτσι το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ περνάει σε άλλο επίπεδο, βάζοντας στο... παιχνίδι τους ψηφιακούς ελέγχους και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αναμφίβολα, αυτό που ξεχωρίζει από το Επικαιροποιημένο Σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι η πρόβλεψη Ταμειακών Μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους! Το project θα πρέπει να είναι λειτουργικό το 2024 κι από τη στιγμή που έχει ενταχθεί στα ορόσημα του Σχεδίου Ανάκαμψης, δεν τίθεται θέμα παρατάσεων ή αναβολών. Επί της ουσίας, με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ κάνει πράξη την on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με το Taxis, έτσι ώστε οι ελεγκτικές υπηρεσίες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποιος είναι ο τζίρος της αγοράς και τι πρέπει αναμένεται στα κρατικά ταμεία.
Στο project έρχεται να «κουμπώσει» ένα χρόνο αργότερα, το «πέρασμα» της Φορολογικής Διοίκησης σε περιβάλλον Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Δεδομένων. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια συστήματος ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων για τα δεδομένα της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των δεδομένων που έχει η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνει την υιοθέτηση ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, την ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, την προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού και την ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσομοιώσεις κ.λπ.
Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να είναι αποτελεσματικότερη στο να χρησιμοποιεί τα δεδομένα της ευρύτερα και με στρατηγικό τρόπο για να μπορεί να προβλέπει και να επηρεάζει συμπεριφορές που θα βελτιώνουν τη συμμόρφωση και την απόδοση ως προς την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται, όμως, από την επόμενη κιόλας χρονιά. Κατ' αρχάς, Ράμπο της ΑΑΔΕ ως τον Ιούνιο θα εφοδιαστούν με εφαρμογή κινητών συσκευών, για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας. Περίπου 140 χιλιάδες οχήματα αξιοποιούν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ακινησίας, χωρίς παράδοση πινακίδων, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Με τη νέα εφαρμογή (app), θα εντοπίζονται οι... πονηροί και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα “τσουχτερά” πρόστιμα των 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, εντός του 2022 ξεκινά η πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής (app) μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive). Επί της ουσίας, οι ελεγκτές δεν θα έχουν μόνο on line πρόσβαση στο προφίλ του φορολογουμένου αλλά και δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους, ενεργοποιώντας έτσι διαδικασίες- εξπρές για τη βεβαίωση φορολογικών παραβάσεων.