Εκκαθάριση-εξπρές στον ΕΝΦΙΑ του 2022!

Ακίνητα στην Αθήνα/ Φωτογραφία Eurokinissi

Ο κύβος ερρίφθη! Αν και η άσκηση «κουμπώματος» του ΕΝΦΙΑ πάνω στις νέες αντικειμενικές αξίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε στους Ευρωπαίους ότι όχι απλώς όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές του νέου χρόνου, αλλά κι ότι οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσουν το Μάρτιο!

«Οι Αρχές εργάζονται ακόμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικά ουδέτερης μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έρχεται μπροστά η εκκαθάριση του φόρου για το 2022, με τις πρώτες δόσεις να ξεκινάνε το Μάρτιο», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα στη 12η Έκθεση Αξιολόγησης κι όλα δείχνουν ότι πάμε σε διαδικασίες- εξπρές για τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Αυτήν τη στιγμή η άσκηση είναι στο πιο «λεπτό» σημείο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τροποποιήσει την κλίμακα του ΕΝΦΙΑ με τέτοιον τρόπο, που όχι μόνο να απορροφώνται πλήρως οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά να προκύπτει και μείωση για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το αντίβαρο θα ήταν τα αυξημένα έσοδα από την υπαγωγή νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, ωστόσο ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς να υποστούν φοροαφαίμαξη οι εν λόγω περιοχές, κάτι που προφανώς δεν είναι στόχος. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και την κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου με τη σημερινή του μορφή, δηλαδή την επιβολή διπλού φόρου στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, έχει την πλήρη εικόνα του εγχειρήματος.

Η δέσμευση απέναντι στους Θεσμούς έχει μια ακόμα πρακτική δυσκολία. Ως τώρα, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γίνεται μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, έτσι ώστε το σύστημα να υπολογίζει εκπτώσεις και απαλλαγές, πριν αναρτηθούν τα ραβασάκια. Αν τελικά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προηγηθεί της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος, τότε είναι πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθείται στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, δηλαδή ο υπολογισμός εκπτώσεων- απαλλαγών με βάση τις περσινές δηλώσεις και τελική εκκαθάριση μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος έτους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι φορολογούμενοι με το που θα έχουν ξεμπερδέψει με τον ΕΝΦΙΑ του 2021- τελευταία δόση το Φεβρουάριο του 2022- θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι «απλώνοντας» τις πληρωμές σε 10 δόσεις, θα περιοριστεί το μηνιαίο βάρος άρα θα αυξηθεί και η εισπραξιμότητα του φόρου. Από την άλλη, μόνο και μόνο η σκέψη ότι όλη η χρονιά θα έχει πληρωμές φόρων- ειδικά αν ξεκινήσει και ο φόρος εισοδήματος από την Άνοιξη- μάλλον θα ξενίσει τους φορολογούμενους.

Το στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών δεν περιορίζεται, όμως, στην ολοκλήρωση του νέου ΕΝΦΙΑ και στην ταχύτερη εκκαθάριση. Μπροστά είναι το ακόμα δυσκολότερο στοίχημα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, μέσα από μια «δεξαμενή» στοιχείων, κάτι που προφανώς θα επηρεάζει και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο, άρα θα απαιτεί συνεχείς παρεμβάσεις, ανάλογες με τις φετινές.

Η «Δημιουργία Μητρώου/Βάσης Δεδομένων στοιχείων των ακινήτων και αξιών» είναι ένα από τα μεγάλα projects, που «τρέχουν» μαζί τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. To έργο θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι: α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης, β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.). Το έργο θα αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής (ΓΓΟΠ) του Υπουργείου Οικονομικών, που θα φιλοξενείται στην κεντρική γεωχωρική υποδομή της ΓΓΠΣΔΔ, και το οποίο θα συμβάλλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

ReplyReply allForward

ΣΧΕΤΙΚΑ