«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο του Τουρισμού μας γεμίζουν αισιοδοξία» λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα χαμόγελο, καθώς βλέπουν ότι παράλληλα με τις αβεβαιότητες- κυρίως της ενεργειακής κρίσης- υπάρχουν βασικοί παράγοντες της οικονομίας που ενισχύουν τη δυναμική ανάκαμψης.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Οκτωβρίου, που επιβεβαιώνουν το παρατεταμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, όχι βέβαια λόγω θερμοκρασιών αλλά λόγω αφίξεων και κρατήσεων. Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα με τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου 2019, που δεν υπήρχε η πανδημία και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού φέτος σημείωσαν μείωση μόλις 10,1% ενώ η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψε πτώση μόλις 11,6%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι φτάσαμε στο 90% του 2019.
Με τα έως τώρα στοιχεία, ως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 10 δισ ευρώ, δηλαδή το 55% των εισπράξεων του 2019, κάτι που μέχρι τον Ιούνιο φάνταζε ως... άθλος. Αν και η έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και σε βασικές αγορές του εξωτερικού, «θολώνουν» τη δυναμική του χειμερινού Τουρισμού, οι προκρατήσεις και πολύ περισσότερο το έντονο ενδιαφέρον για την επόμενη σεζόν, ενισχύουν την αίσθηση ότι η τουριστική περίοδος του 2022 θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από φέτος κι ότι μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών της πανδημίας.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι ότι αναδείχθηκε ως ο δεύτερος καλύτερος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, κατά την 25η διοργάνωση των ετήσιων αμερικανικών βραβείων Readers' Choice Awards (RCA 2021), του εκδοτικού οργανισμού «Worth» και του διμηνιαίου ταξιδιωτικού περιοδικού «recommend». Σύμφωνα με το «Greek Hotelier», η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 8 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, με περισσότερους από 135.000 αναγνώστες του περιοδικού να κάνουν τις δικές τους επιλογές σε διάφορες κατηγορίες, όπως καλύτερος προορισμός, ξενοδοχεία και resorts, τουριστικοί πράκτορες, εταιρείες κρουαζιέρας, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, αεροπορικές εταιρείες κ.ά.
Προφανές είναι ότι η ισχυροποίηση του τουριστικού ρεύματος «θωρακίζει» τις παραδοχές του υπουργείου Οικονομικών για το ΑΕΠ και την ανεργία, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τη φετινή, δύσκολη χρονιά, όπου η βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά περίπου 660 εκατ. Ευρώ- άρα και η δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά- αποδίδεται ως επί το πλείστον στη θεαματική αύξηση του τουριστικού προϊόντος από τον Ιούλιο και μετά. Ενδεικτικό είναι ότι τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για το δεκάμηνο από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας καταγράφουν άνοδο 69% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.
Σύμφωνα με μελέτη του INSETE, ο πολλαπλασιαστής του Τουρισμού για την ελληνική τουριστική οικονομία ανέρχεται σε 2,65 που σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ και άρα, συνολικά, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ.
Ο Τουρισμός, εκτός από την μεγάλη συμβολή στην οικονομία της χώρας έχει μεγάλη συμβολή και στην απασχόληση και, τα τελευταία χρόνια, έχει συμβάλει σημαντικά στην μείωση της ανεργίας. Η θετική αυτή πορεία όμως διεκόπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα καταλύματα και η εστίαση αντιπροσωπεύουν το 63,3% της τουριστικής δαπάνης στην Ελλάδα. Με την υπόθεση εργασίας ότι αντίστοιχη είναι και η συμβολή των δύο αυτών κλάδων στην απασχόληση σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον Τουρισμό, συνάγεται ότι το σύνολο της απασχόλησης που δημιούργησε ο Τουρισμός κατά την αιχμή (Q3) του 2020 εκτιμάται σε 626 χιλιάδες εργαζόμενους ή το 15,9% της συνολικής απασχόλησης. Αν συνυπολογισθούν, με πολλαπλασιαστή αντίστοιχο του ΑΕΠ (2,2 ή 2,65), τότε η συνολική απασχόληση (άμεση και έμμεση) που δημιουργεί ο Τουρισμός ανέρχεται στο 35% έως 42,2% του συνόλου.