Πανευρωπαϊκή «ομπρέλα» κατά του λαθρεμπορίου
Καπνικά, οινοπνευματώδη, φάρμακα, ναρκωτικά, όπλα, ρούχα, ακόμα και παιχνίδια αποτελούν το πεδίο δράσης διεθνών, αδίστακτων κυκλωμάτων, τα οποία εκτός του ότι κλέβουν φόρους από τα κρατικά ταμεία, θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία με τη διακίνηση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας.
Αναμφίβολα το ελεγκτικό έργο των εθνικών Αρχών έχει καταστεί ακόμα πιο δύσκολο τα τελευταία χρόνια, καθώς πέρα από τις συνήθεις «γραμμές» διακίνησης λαθραίων προϊόντων, η «έκρηξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου απαιτεί νέα ελεγκτικά «εργαλεία» και πάνω απ’ όλα συνεργασία και δικαστική/ διοικητική συνδρομή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας της ΑΑΔΕ με την Europol είναι ενδεικτική.
Το 2020, αν και ήταν χρονιά περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, αυτό δεν πτόησε τα εγχώρια και διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας. Αντιθέτως, η στροφή των καταναλωτών στα ηλεκτρονικά κανάλια αγορών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την έξαρση των περιπτώσεων διακίνησης παραποιημένων προϊόντων. Όπως προκύπτει ότι από τις καταχωρήσεις των ελληνικών τελωνειακών Αρχών, το 2020 εκδόθηκαν 13.124 καταλογιστικές πράξεις για λαθρεμπορικές παραβάσεις και για τελωνειακές παραβάσεις πλην των λαθρεμπορικών, ενώ καταλογίστηκαν πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμοί και φόροι, για απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορίες συνολικού ύψους 178.430.757 ευρώ.
Ωστόσο, πέρα από τη δράση στο εσωτερικό, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ευρήματα και οι πανευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας, στις οποίες συμμετείχαν οι ελληνικές τελωνειακές Αρχές.
- SILVER AXE V, που διοργανώθηκε από την ΕUROPOL, με σκοπό την αντιμετώπιση της διακίνησης παράνομων & παραποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
- PANGEA XIΙΙ, που διοργανώθηκε από την INTERPOL, EUROPOL και το Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης παρανόμων και παραποιημένων φαρμάκων και ιατρικών ειδών/συσκευών που διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό κυρίως μέσω παρανόμων ηλεκτρονικών καταστημάτων
- APHRODITE III, που διοργανώθηκε από την ΕUROPOL με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης παραποιημένων προϊόντων που διατίθενται μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης
- OPSON IX που διοργανώθηκε από την INTERPOL, EUROPOL και OLAF για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης παραποιημένων ποτών
- SHIELD, που διοργανώθηκε από τη EUROPOL κατά της διακίνησης παραποιημένων – παράνομων φαρμάκων και ιατρικών ειδών
- STOP, που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων κατά της διακίνησης παραποιημένων – παράνομων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού
- LUDUS, που διοργανώθηκε από τη EUROPOL και OLAF κατά της διακίνησης παραποιημένων και επικίνδυνων παιδικών παιχνιδιών.
- DEMETER VI, που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων με σκοπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διασυνοριακής διακίνησης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
- ARMSTRONG VII, που διοργανώθηκε από τη EUROPOL κατά της απειλής της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων μέσω δεμάτων και ταχυδρομικών υπηρεσιών.
- CELBET με στόχο τον εντοπισμό παράνομων – αδήλωτων ειδών στις καμπίνες φορτηγών
- PANDORA V, που διοργανώθηκε από την ΕUROPOL με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
- DAIDALOS 2020 που διοργανώθηκε από τo CGSEEA με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών
Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας οργανώθηκαν έξι Πανελλήνιες επιχειρήσεις καταπολέμησης λαθρεμπορίου αλκοολούχων, μια Πανελλήνια επιχείρηση για Ε.ΙΧ για αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, μια Πανελλήνια επιχείρηση καταπολέμησης λαθρεμπορίου στον Καφέ, μια Πανελλήνια επιχείρηση για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου στο Υγραέριο και μια ακόμα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα Ενεργειακά Προϊόντα.