«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές πριν κλείσει η χρονιά

Ελληνική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή ανάγκη ρευστότητας αυτήν τη στιγμή και είναι ενδεικτικό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 40 δισ ευρώ. Από την άλλη, το ελληνικό Χρέος, που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν και η Ελληνική Δημοκρατία δεν «καίγεται», στο ενάμιση μήνα που απομένει ως το τέλος του χρόνου δεν αποκλείεται να γίνει μια ακόμα κίνηση, με στόχο τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας του ελληνικού Χρέους.

H συνολική συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ υπερβαίνει, πλέον, τα 32 δισ. Ευρώ κι όπως σημειώνουν υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ, αυτό το γεγονός καθιστά αναγκαία τη συχνή έκδοση νέων τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά. Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, η επιλογή του reopening φαντάζει ως επικρατέστερη.

Σε κάθε περίπτωση, ως τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση των επενδυτών για το δανειακό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, το οποίο προβλέπει ως βασικό σενάριο την άντληση 10-12 δισ ευρώ από τις αγορές. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η πρόθεση της Ελλάδας να εξοφλήσει πλήρως το ΔΝΤ αλλά και να πληρώσει πρόωρα το 10% των διμερών δανείων του Πρώτου Μνημονίου.

Τα υπόλοιπα χρωστούμενα στο ΔΝΤ είναι περίπου 1,7 δισ ευρώ με κόστος 1,05- 1,10%. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος δανεισμός από τις αγορές γίνεται, πλέον, με αρνητικό επιτόκιο (0,31%), το όφελος είναι προφανές. Η προεξόφληση του Ταμείου είναι, όμως, το... ευκολάκι και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάρει ήδη στο «πράσινο» φως από τον Ευρωμηχανισμό. Εκεί που το πράγμα... σκαλώνει είναι τα δάνεια του GLF, όχι όμως επειδή κάποιοι διαφωνούν αλλά γιατί πολύ απλά απαιτείται τυπικά η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών- μελών, που δάνεισαν την Ελλάδα με το Πρώτο Μνημόνιο. Τα υπόλοιπα αυτών των δανείων ανέρχονται σε περίπου 51 δισ ευρώ και η Αθήνα θέλει να αποπληρώσει γύρω στα 5,3 δισ ευρώ, αποκομίζοντας όφελος 0,4% από τη διαφορά επιτοκίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ήδη το waiver από τον EFSF, έχει το «ok» από το Eurogroup και το Ecofin, αλλά επειδή στη Γερμανία δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση, η οποία θα περάσει το θέμα για το τυπικό από τη γερμανική Βουλή, η διαδικασία της προεξόφλησης καθυστερεί. Σημειωτέον, ότι η διαδικασία δεν μπορεί να κινηθεί διμερώς με κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι αυτή η πρόωρη πληρωμή θα πρέπει να συμπέσει με τις πληρωμές των αντίστοιχων τόκων το 2022, δηλαδή σε μια από τις εξής ημερομηνίες: 15 Φεβρουαρίου, 15 Μαρτίου, 15 Ιουνίου, 15 Σεπτεμβρίου. Η εκτίμηση είναι ότι αν δεν παραταθεί το σήριαλ στη Γερμανία, το θέμα θα έχει κλείσει ως το τέλος του χρόνου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι λεπτομέρειες για το «Green Bond», αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση θα πάει πιο πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα γύρω στο Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ