Ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ ξενοδόχων- Airbnb

Φωτογραφία: Shutterstock

Ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, οι φετινές τουριστικές εισπράξεις θα αγγίξουν το 60% του 2019, δηλαδή περίπου τα 11 δισ ευρώ, κυρίως επειδή από τα μέσα Ιουλίου και μετά οι ροές ξένων επισκεπτών ήταν εντυπωσιακά αυξημένες.

Για το 2022 ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, καθώς υπολογίζεται ότι η σεζόν θα ξεκινήσει από το Μάρτιο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους χειμερινούς προορισμούς, όπου επέστρεψαν τα πρώτα χαμόγελα μετά το περσινό σοκ. Ακόμα κι έτσι, η «πίτα» θα παραμείνει μικρότερη από αυτήν του 2019- ειδικά αν η πανδημία επιβάλει νέο γύρο περιορισμών- και σίγουρα πολύ μικρότερη από αυτήν που θα υπήρχε αν δεν έσκαγε η “βόμβα” του κορωνοϊού.

Σε αυτήν δύσκολη πορεία κάλυψης των απωλειών και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ των ξενοδοχείων και όσων διαχειρίζονται ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αφορμή τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά με προφανή αιτία το μεταξύ τους ανταγωνισμό για την «επόμενη ημέρα».

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις μας, ανταγωνιζόμενα ευθέως και αθέμιτα αυτές, λειτούργησαν και λειτουργούν ανεξέλεγκτα πάμπολλα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και παράνομα καταλύματα, χωρίς ασφαλώς υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας. Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των ανωτέρω καταλυμάτων ήταν κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου τα ξενοδοχεία καραντίνας να γεμίζουν με τουρίστες προερχόμενους από αυτά και να προκύψουν τα γνωστά σε όλους προβλήματα και μια άνευ λόγου και αιτίας δυσφήμηση για τη χώρα μας», σημειώνει σε επιστολή της προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Τουρισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, περιγράφοντας το... μπρα-ντε-φερ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που προηγήθηκαν.

Η επιστολή φυσικά δεν μένει εκεί, αλλά εγείρει θέμα περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η διαδικασία αλλαγής του σχετικού νομικού πλαισίου σε όλη την Ευρώπη. «Όσα καταλύματα λειτουργούν παράνομα πρέπει να εντοπιστούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Για τα διαμερίσματα που εκμισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προβλέψεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Το τουριστικό προϊόν της χώρας και οι νόμιμες επιχειρήσεις πρέπει επιτέλους να προστατευθούν», καταλήγει η επιστολή επιβεβαιώνοντας το casus belli.

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων καθιστούν ελκυστικότερη την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην ΕΕ. Αποτυπώθηκε, όμως, ένα μεγάλο «αλλά», που έχει να κάνει με τις ευρύτερες επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Ενδεικτικό είναι ότι το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν υψηλότερες τιμές και πίεση στη διαθεσιμότητα στέγης.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site BnBnews, πρώτη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη, που επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι η Βαρκελώνη. Οι νέοι νόμοι, που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Αυγούστου, απαγορεύουν τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ιδιωτικών δωματίων. Πρόσθετους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ανακοίνωσε και η κυβέρνηση του Ισραήλ, ως μέρος των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης. Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση, επιδιώκει να επαναφέρει 13.000 διαμερίσματα σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης και γι’ αυτό απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες κατοικιών, σε περιοχές με υψηλή ζήτηση στέγασης, να καταχωρούν τα σπίτια τους σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ