Η Ελλάδα στο «χάρτη» των ψηφιακών νομάδων
Αναμφίβολα η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης εντυπωσιακών αλλαγών και στην αγορά εργασίας. Πέρα από την πραγματικότητα της «τηλεργασίας», που διείσδυσε ακόμα και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ή κλάδους που η εξ αποστάσεως απασχόληση ακουγόταν ως… σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αναδύθηκε μια νέα κατηγορία εργαζομένων- επαγγελματιών, οι οποίοι έδωσαν άλλο νόημα στην εργασία από μακριά: οι ψηφιακοί νομάδες.
Οι Digital Nomads επιδιώκουν και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με το BnBnews, έρευνες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες», ενώ το 35% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι freelancers. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νομάδες, απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (τέχνες, συγγραφείς, σχεδιαστές ιστοσελίδων, μόδα, κ.λπ.), αλλά η πληροφορική και το μάρκετινγκ κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
Σύμφωνα με την PwC, το 80% των επιχειρήσεων παγκοσμίως που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας είναι η νέα κανονικότητα. Η τάση αυτή έχει έρθει και στην Ελλάδα. Ενεργές κοινότητες, αλλά με μικρό αριθμό μελών, υπάρχουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Λέσβο, στα Τρίκαλα, κ.ά.
Τι είναι αυτό που «τραβάει» αυτούς τους εργαζόμενους σε μια χώρα; Το γεγονός ότι μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της εύρεσης φτηνής, μη μόνιμης στέγης κι εδώ «κουμπώνει» το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οποίο, όμως, έχει ακόμα «κενά». Φυσικά ψηλά στη λίστα των κριτηρίων είναι η ποιότητα ζωής και επ’ αυτού είναι λίαν αποκαλυπτική η έρευνα της HSBC «Expat Explorer 2021», όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 34η στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων. Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά στο κριτήριο της ποιότητας ζωής, οι 7 στους 10 βάζουν θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα στην επιμέρους κατάταξη η Ελλάδα να κατατάσσεται 19η.
Καίριας σημασίας είναι και το οικονομικό περιβάλλον της χώρας, όπου χρησιμοποιούν ως προσωρινή έδρα. Κι εδώ ακριβώς ήρθε το υπουργείο Οικονομικών να παράσχει ισχυρά φορολογικά κίνητρα, με έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, για τους ψηφιακούς νομάδες που θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους κατοικία για τουλάχιστον 2 χρόνια και ως μια 7ετία. Η ακριβώς φοροέκπτωση προβλέπεται και για για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, δηλαδή καλύπτονται και οι μη μισθωτοί.