Επενδύσεις 100 δισ. χρειάζεται η Ελλάδα

NEWSROOM
Επενδύσεις 100 δισ. χρειάζεται η Ελλάδα

Για αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλου αριθμού επενδύσεων. Όλες οι μελέτες και όλες οι εργασίες διαφόρων φορέων δείχνουν ένα επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για να φτάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν προ κρίσης χρειαζόμαστε μέσα στα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια, επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τους εγχώριους επενδυτές» τονίζει και επιβεβαιώνει την ύπαρξη επενδυτικύ ενδιαφέροντας, σημειώνοντας πως «πράγματι οι επενδυτές είναι στην Ελλάδα, έρχονται σε μεγάλο αριθμό και εξετάζουν πάρα πολλές ευκαιρίες. Υπάρχει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και από τις ΗΠΑ. Αυτό όμως που καταγράφω επίσης, είναι η δυσκολία υλοποίησης όλων αυτών μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές και στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

«Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα ωφελήσουν την καινοτομία, αφενός και αφετέρου τη μεγιστοποίηση της επιχειρηματικής προσπάθειας με εξαγωγικό προσανατολισμό» αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος και προσθέσει πως «και τα δύο θα πρέπει να στηριχθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα τα υποστηρίζει. Και αυτό το περιβάλλον σήμερα υποφέρει. Η χώρα εξακολουθεί να ολισθαίνει στον δείκτη ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει ότι σε πάρα πολλούς τομείς που απαρτίζουν τον δείκτη, η χώρα έχει ανάγκη μεταρρύθμισης, αλλαγής. Εκεί πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα όπως μας το θέτει η επιχειρηματική επενδυτική κοινότητα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις αυτές που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουμε: την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, την ταχύτατη αδειοδότησης, το χωροταξικό, τις άδειες χρήσης, την ενέργεια, την αποκατάσταση της ρευστότητας, τη λειτουργία των τραπεζών.»

«Υπό προϋποθέσεις οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος καταγράφοντας παράλληλα τη δυσκολία υλοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα βασίζεται και θα ξεκινάει από την αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος, με ορόσημα και χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Αυτό, όπως επισήμανε, θα στείλει το καλύτερο σήμα προς τις ξένες αγορές, ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις επενδύσεις». «Το Ελληνικό έχει πια συμβολική σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γιατί καθυστερεί, το μήνυμα που στέλνει είναι προς τη λάθος κατεύθυνση» υπογράμμισε.

«Οι δύο πιο πρόσφατες αμερικάνικες επενδύσεις, αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων», σχολίασε ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. «Δύο σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, σε δύο από τις μεγάλες μας τράπεζες. Το ένα ήταν αξίας 1,6 δισ. ευρώ χαρτοφυλακίου και το άλλο 1,2 δισ. ευρώ. Είναι δύο πολύ μεγάλα βήματα για να αποκατασταθεί η ισορροπία και στις τράπεζες. Εξακολουθεί να είναι κρίσιμο το ζήτημα της αποκατάστασης της ισορροπίας των τραπεζών με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, και θα βοηθήσει και στην αποκατάσταση της ρευστότητας για την οικονομία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αναστασόπουλος στο πρόγραμμα Roots, η επίσημη έναρξή του ανακοινώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. «Είναι μια ιδέα που καλλιεργείται αρκετό καιρό μεταξύ Χρηματιστηρίου και Επιμελητηρίου με πολλαπλούς στόχους», τόνισε και προέταξε πως πρώτος στόχος είναι να βρεθεί μια πλατφόρμα χρηματοδότησης ώριμων μικρομεσαίων και startups.


ΣΧΕΤΙΚΑ