«Όχι» σε νέα ρύθμιση οφειλών χωρίς αυστηρά κριτήρια

NEWSROOM
«Όχι» σε νέα ρύθμιση οφειλών χωρίς αυστηρά κριτήρια

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη θέσπιση ενός μόνιμου πλαισίου ρυθμίσεων για τη ρύθμιση των οφειλών, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και εξηγεί ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σχετικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις 120 δόσεις προς το δημόσιο. «Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί», αναφέρει, «ότι δεν θα υπάρξει ξανά μια ρύθμιση οφειλών σε δόσεις, χωρίς την ύπαρξη αυστηρών κριτηρίων εισοδημάτων και περιουσίας».

Η ρύθμιση σε δόσεις και ειδικά η διαγραφή χρέους αποτελούν ευνοϊκά μέτρα που θα παρέχονται μόνο σε όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία». «Κάθε ρύθμιση θα συνοδεύεται από ειδικές ρήτρες, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», προσθέτει.

Ο κ. Κουρμούσης υπογραμμίζει ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να περιμένουν την τελευταία στιγμή για να υποβάλλουν αίτηση, διότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης των πιστωτών, ενώ σημειώνει ότι το ενδιαφέρον ένταξης στο εξωδικαστικό μηχανισμό αυξάνεται συνεχώς.

Απαντώντας στην κριτική πως δεν έχει προσέλθει στον εξωδικαστικό μηχανισμό το σύνολο των 400.000 επιχειρήσεων με οφειλές, ο κ. Κουρμούσης υποστηρίζει πως πολλές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα εργαλεία όπως ο νόμος Κατσέλη ή ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών. «Η μη χρήση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και από τις 400.000 επιχειρήσεις όλων των ειδών, δεν συνεπάγεται την αποτυχία του εργαλείου, αφού ο Νόμος αυτός αποτελεί ένα από τα διαθέσιμα εναλλακτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι επιχειρήσεις και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα».

Αναφορικά με τον χρόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Κουρμούσης ανέφερε πως «για μικρές επιχειρήσεις και απλές περιπτώσεις η διαδικασία διαρκεί 3-6 εβδομάδες, μετά την υποβολή της πλήρους αίτησης. Για περιπτώσεις μεσαίου μεγέθους και πολυπλοκότητας απαιτούνται 3-4 μήνες, μετά την υποβολή της πλήρους αίτησης. Τέλος, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά χρέη (άνω των 2 εκατ. ευρώ) πιθανώς θα χρειαστούν 6-9 μήνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ