Ρωσικός τουριστικός έρωτας για την Ελλάδα

AP Photo/Kristi Eaton

Το στοίχημα του Αυγούστου κερδήθηκε και με το παραπάνω. Αυτό που «καίει» τους φορείς του κλάδου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, είναι το παρατεταμένο καλοκαίρι του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και γιατί όχι του Νοεμβρίου, να φέρει ανάλογες πληρότητες και εισπράξεις. Με αυτό το δεδομένο, τα μαντάτα από τη Ρωσία φέρνουν χαμόγελα.

Σύμφωνα με έρευνα της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας Rosgosstrakh, που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο εξωτερικό για τους Ρώσους τουρίστες την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Η ανάλυση των προτιμήσεων των πελατών έγινε με βάση τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης, που αγοράστηκαν έως τώρα για τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2021 και αναδεικνύουν την Ελλάδα δημοφιλέστερη όλων των χωρών με 15,5% του συνολικού αριθμού ταξιδιωτικών ασφαλιστηρίων. Ακολουθούν η Τουρκία (10,4%), η Κύπρος (5,6%), η Κροατία (4,4%) και η Ιταλία (3,2%).

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι στο πρώτο 7μηνο, η παρουσία των Ρώσων επισκεπτών ήταν μάλλον υποτονική, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των αυστηρών όρων για τα ταξίδια από χώρες εκτός Ε.Ε. Ειδικά τον Ιούλιο, οι αφίξεις άρχισαν, όμως, να “ζεσταίνονται” και άγγιξαν το 25% των αφίξεων του 2019. Όσον αφορά στις εισπράξεις, έφτασαν στα 34 εκατ. Ευρώ έναντι 209 εκατ. Ευρώ στο 7μηνο του 2019.

Καλά είναι τα μαντάτα κι από το Νησί, καθώς καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον των Βρετανών για την περίοδο εκτός αιχμής, με τα Δωδεκάνησα να διεκδικούν, μάλιστα, σημαντικό μερίδιο των αναζητήσεων. Η Daily Mail διακρίνει τη Ρόδο, την Κω και την Αστυπάλαια ως κορυφαίες επιλογές στον κόσμο για διακοπές, σε ειδικό αφιέρωμα της δημοφιλούς ιστοσελίδας της στο πλαίσιο του επιτυχημένους προγράμματος προβολής του Γραφείου ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας. Το άρθρο που αναφέρει επιπροσθέτως τη Νίσυρο, την Τήλο και τη Χάλκη, έχει προκαλέσει αίσθηση σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς ταξιδιώτες που το ενδιαφέρον τους για τα Ελληνικά νησιά φαίνεται να παραμένει έντονο για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το Greek Hotelier, στο αφιέρωμα αυτό, η Ρόδος αποτελεί μία επιλογή που τα καλύπτει όλα, από χαλάρωση μέχρι δραστηριότητες ενώ η Κως αποτελεί ειδυλλιακό προορισμό για αποδράσεις και εκδρομές σε Τήλο, Χάλκη και Νίσυρο. Ξεχωριστή θέση στη λίστα με τους καλύτερους προορισμούς έχει η Αστυπάλαια που διακρίνεται ως το νησί του μέλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα η Αστυπάλαια διακρίνεται και από το έγκριτό ιστότοπο του Βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού National Geographic ως ένας από τους πληρέστερους και μη συμβατικούς προορισμούς των Δωδεκανήσων στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Γραφείου ΕΟΤ.

Την ίδια ώρα έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς σύμφωνα με το εξειδικευμένο site BnB news, η Κομισιόν προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί λίαν συντόμως σε διαβούλευση. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος Πολιτικής και Επικοινωνίας της Airbnb, Chris Lehane, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, υπενθυμίζει ότι η Airbnb ζήτησε πρόσφατα ενιαία προσέγγιση για τους κανονισμούς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στην Ευρώπη. Έτσι, τονίζει, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη εναρμόνιση στην Ενιαία Αγορά. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Airbnb έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια θα ανακάμψουν μετά την πανδημία με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και προς όφελος περισσότερων ατόμων, αποτρέποντας τον υπερτουρισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πανδημία άλλαξε το “χάρτη” και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν απομακρυσμένους, λιγότερο πυκνοκατοικημένους προορισμούς, βοηθώντας στην εξάπλωση του τουρισμού σε νέες περιοχές. Ήδη οι οικοδεσπότες της Airbnb σε αυτές τις περιοχές επωφελούνται. Σχεδόν το 60% των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές. Το ποσοστό αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφτανε στο 40% των διανυκτερεύσεων. Για παράδειγμα, το πρώτο εξάμηνο του 2021, διπλάσιοι επισκέπτες σε καταλύματα της Airbnb προτίμησαν τη Βρετάνη παρά το Παρίσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ