Αθήνα καλεί Τζέντα
Η επίσκεψη στην Αθήνα του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων και το τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό, ούτε τυχαία ήταν ούτε… φωτοβολίδα. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η Σαουδική Αραβία απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο mega project των 3 δις, στο «Όραμα» (Vision) της κατασκευής μιας… διαστημικής πόλης στη μέση της ερήμου. Οι κατασκευές είναι, όμως, μόνο ένα από τα πολλά πεδία που εκτιμάται ότι μπορούν να αναπτυχθούν οι διμερείς εμπορικές κι επενδυτικές σχέσεις.
Αναμφίβολα το «φλερτ» με τα αραβικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας, του Ντουμπάι, του Κατάρ, δεν είναι νέο. Όμως πλέον έχει ζεσταθεί για τα καλά, καθώς το ενδιαφέρον είναι αμφίδρομο κι εντονότερο, από τη στιγμή που έγινε σαφές στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το «παρθένο» ελληνικό επενδυτικό έδαφος προσφέρει ευκαιρίες.
Μετά την σημαντική υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών (-60,2%) το 2020, η οποία οφείλεται πρωτίστως στις βαρύτατες συνέπειες της πανδημικής και δημοσιονομικής κρίσης, το Α΄τρίμηνο του 2021 καταγράφεται αύξηση σε τριμηνία βάση 59,2% και σε ετήσια βάση 107%. Σύμφωνα με το ειδικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Τζέντα, που θα αναλάβει την οργάνωση της μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής μέσα στον Οκτώβριο την οποία προανήγγειλε ο Α. Γεωργιάδης, για να διατηρηθεί αυτή η αυξητική δυναμική, θα πρέπει να διευρυνθεί και το πεδίο των εξαγωγών, πέρα από τα πετρελαιοειδή.
Ως κλάδοι με προοπτική ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου, χαρακτηρίζονται τα δομικά υλικά, τα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, η ευρύτερη κατηγορία τροφίμων- ποτών, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Προφανώς, η Αθήνα ενδιαφέρεται ειδικότερα για την αύξηση της ροής επενδύσεων στην Ελλάδα κι από τις διερευνητικές επαφές, που έχουν γίνει ως τώρα, τα πεδία ενδιαφέροντος είναι πολλά:
- Τουρισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση τουρισμού υγείας και ιαματικού τουρισμού ευεξίας
- Τομέας Υποδομών-με έμφαση στις Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
- Διαχείριση Ακινήτων/ Real Estate
- Υπηρεσίες αναψυχής -διασκέδασης (Leisure & Entertainement Services)
- Ενέργεια και ΑΠΕ-μεταφορά τεχνολογίας
- Ίδρυση μεικτών εταιριών (joint venture) στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών
- Συνέργειες στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας /αποθηκευτικές εγκαταστάσεις Port Logistics
- Υπηρεσίες στον τομέα πληροφορικής & τεχνολογίας (ICT services)
- Νεοφυείς επιχειρήσεις- από κοινού συμμετοχή σε εκκολαπτήρια νεοσύστατων (start-up incubators)
- Διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία αποβλήτων
- Κοινή επενδυτική συνεργασία στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας
- Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – fintech services και ίδρυση Σαουδαραβικής Τράπεζας στην Ελλάδα
Αντίστροφα, ελληνικές επιχειρήσεις- οι οποίες θα πάρουν από πρώτο χέρι γεύση συμμετέχοντας στην αποστολή του Οκτωβρίου- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα «ανοίγματα» της Σαουδικής Αραβίας. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η εγκαθίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Τουρισμού, ψηφιακής τεχνολογίας, αποθηκευτικών εγκαταστάσεων εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και παροχής διαδικτυακών εφαρμογών υπολογιστικού νέφους (cloud computing), υπό κοινοπραξία Aramco και Google.