«Γη της Επαγγελίας» για εξαγωγές - επενδύσεις το Ισραήλ

Shutterstock: MISTER DIN

Με εξαίρεση σοκ της πανδημίας, το άλμα στο ισραηλινό εθνικό προϊόν από τις αρχές του αιώνα είναι παροιμιώδες, ως αποτέλεσμα κυρίως της εντυπωσιακής ανάπτυξης της βιομηχανίας τεχνολογίας και είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια κατά 860%, με τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας να αυξάνονται κατά το απίθανο ποσοστό 3700%.

Κατά το διάστημα αυτό, το Ισραήλ κατάφερε να δημιουργήσει δικές του παραγωγικές μονάδες ενέργειας, φτάνοντας στο σημείο το 2018 το 38% των συνολικών αναγκών ενέργειας να παράγεται εγχωρίως (έναντι 0% το 1984), προσδίδοντας έτσι στη χώρα σταδιακά ενεργειακή ανεξαρτησία. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο Ισραήλ έχουν επενδύσει 270 πολυεθνικές εταιρείες, από τις οποίες οι περισσότερες προέρχονται από τις ΗΠΑ, αυξάνεται σε ετήσια βάση το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών, ενώ η ευρωπαϊκή παρουσία παραμένει «χλιαρή».

Η ειδική, άκρως εμπεριστατωμένη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, δεν περιγράφει απλώς το άλμα της ισραηλινής οικονομίας αλλά σκιαγραφεί τα πεδία δράσης, στα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

  • τροφίμων (ειδικότερα γαλακτοκομικών,  αρτοποιημάτων  και  οργανικών  τροφίμων)
  • οίνων και  αποσταγμάτων
  • φαρμακευτικών  και  παραφαρμακευτικών  προϊόντων/  συμπληρωμάτων  διατροφής,  προϊόντων υγείας
  • τεχνολογιών  επικοινωνιών/  πληροφορικής  (υπηρεσίες  σχεδιασμού/  κατασκευή  προϊόντων μικροηλεκτρονικής),  διαστημική  τεχνολογία  και  εφαρμογές
  • έρευνας  και  ανάπτυξης/  συμπαραγωγής  στον  τομέα  των  επιστημών  ζωής  (βιοφαρμακευτικά,  ιατρικός εξοπλισμός) 
  • έτοιμου  ενδύματος
  • δομικών υλικών για κατασκευές κατοικιών, υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου και του τομέα της ενέργειας.

Καινοτομία:

Καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα που χαρακτηρίζεται ως start up nation και έχει καταφέρει την τελευταία 20ετία να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 20 δις δολ., έχει καταστεί πόλος έλξης για όσους επιθυμούν να προωθήσουν συγκεκριμένες προσπάθειες σε τομείς καινοτομίας. Η Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Startup Nation-SNL έχουν σημαντική συμβολή στη διοργάνωση και διαμόρφωση συνεργασιών ενδιαφερομένων εταιρειών και πρωτοβουλιών προώθησης καινοτόμων εφαρμογών.

Τρόφιμα:

Ο κλάδος τροφίμων έχει γνωρίσει ανάπτυξη κύκλου εργασιών 30% την τελευταία 5ετία και η διαμόρφωση νέου προτύπου κατανάλωσης καινοτόμων και βιολογικών προϊόντων ολοένα αυξάνεται. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταστεί σημαντικός εξαγωγέας των ανταγωνιστικών της προϊόντων υπάρχει σημαντικό περιθώριο επαύξησης των εξαγωγών.

Οίνοι-Αποστάγματα:

Παρότι το Ισραήλ έχει μια σεβαστή εγχώρια παραγωγή οίνων, είναι σημαντικό ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι εισαγωγές οίνων από το εξωτερικό, καθώς εκτιμάται ο ποιοτικός και με διεθνή καταξίωση οίνος. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα και τα περιθώρια αύξησης εξαγωγών τόσο οίνων όσο και αποσταγμάτων είναι σημαντικά.

Καλλυντικά:

Ο κλάδος αυτός, καθώς και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τόσο ένεκα σημαντικής εγχώριας παραγωγής όσο και ένεκα της αύξησης των εισαγωγών. Καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες καταναλώνουν σημαντικό μερίδιο από τη μηνιαία δαπάνη σε επιμέλεια του σώματος με καλλυντικά, είναι σημαντικό να υπάρξει δραστηριοποίηση και ελληνικών οίκων με ανταγωνιστικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ελληνικής πρεσβείας, για περισσότερες από 300 κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες, το Ισραήλ είναι ο προορισμός επιλογής για κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και σύμφωνα με την Wall Street Journal από το 2015 το Τελ Αβίβ έχει κατακτήσει την τρίτη θέση από τις 12 σημαντικότερες διεθνείς πόλεις στον κόσμο που ασχολούνται με την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, μετά το Σαν Φρανσίσκο και πριν από τη Νέα Υόρκη, τη Στοκχόλμη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη κ.λ.π. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Wall Street Journal, το Ισραήλ είναι η δεύτερη χώρα με το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης, (ο Καναδάς και η Ιαπωνία είναι οι δύο πρώτες, γεγονός που δικαιολογεί την ταχύτατη ανάπτυξη της χώρας και τη δυναμική παρουσία της σε κλάδους που απαιτούν υψηλή γνώση.

ΣΧΕΤΙΚΑ