«Έκρηξη» της κατά κεφαλήν δαπάνης για Έρευνα και Καινοτομία
«Πράσινη» ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση είναι οι δύο βασικές στοχεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση, πάνω σε αυτούς τους πυλώνες θα πρέπει να «χτιστεί» η νέα Ελλάδα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εποχή του ψηφιακού αναλφαβητισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα, η οποία βλέπει μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αντιλαμβάνονται ότι μόνο με την Έρευνα και την Καινοτομία μπορούν να αντέξουν στο πεδίο του ανταγωνισμού. Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση, καθώς δείχνουν ότι η Ελλάδα “τρέχει” να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η απόσταση παραμένει, πάντως, μεγάλη.
Το 2020, το σύνολο των δαπανών για Έρευνα και Καινοτομία (R&D) στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 100 δισ ευρώ, δηλαδή το 0,8% του ΑΕΠ. Η κατά κεφαλήν δαπάνη διαμορφώθηκε, μάλιστα, στα 225 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 22% σε μια δεκαετία, απόδειξη της συνολικής στροφής σε αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά οι συγκρίσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι Βόρειες και πιο εύρωστες οικονομικά χώρες διατηρούν τα πρωτεία. Είναι ενδεικτικό ότι η απόσταση από το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στην κορυφή, ως τη Ρουμανία, που βρίσκεται στην “ουρά”, είναι 633 ευρώ!
Η συγκριτική έρευνα της Eurostat έχει και έντονο, ελληνικό άρωμα, καθώς η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που έκαναν “άλμα” στις δαπάνες Έρευνας και Καινοτομίας. Συγκεκριμένα, από τα μόλις 62 ευρώ το 2010, το 2020 η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει φτάσει στα 148 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 139%
Το ελληνικό ράλι έχει προσελκύσει πολυεθνικές, που διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα δίνει γόνιμο έδαφος για τέτοιου είδους επενδύσεις, ενώ το υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό δίνει επιπλέον κίνητρα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης έχει συμπεριληφθεί ειδική συνιστώσα για την Έρευνα και Καινοτομία, ως παράμετρος για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Οι βασικοί στόχοι είναι η αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α), η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της επιστήμης και των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη πρωτοποριακών υποδομών για Ε&Α με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με σκοπό την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Ε&Α, την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών της χώρας, την προώθηση της χρηματοδότησης στον τομέα της έρευνας, την αύξηση της διεθνοποίησης του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της έρευνας.