Συναγερμός στο Eurogroup για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
«Αν και η κατάσταση ως τώρα αποδείχθηκε πιο ήπια από τους αρχικούς φόβους, τα περισσότερα από τα εναπομείναντα μέτρα στήριξης πρόκειται να εκπνεύσουν ως το τέλος του 2021 και η αβεβαιότητα ως προς τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένει», επισημαίνει το αποκαλυπτικό τεχνικό κείμενο του Euroworking Group, που θα δώσει τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Σλοβενία
Για όσους έμειναν στα ομολογουμένως εντυπωσιακά στοιχεία του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη, το μόλις μιάμισης σελίδας κείμενο με τίτλο «Corporate solvency and adjustment capacity in the Euro area in the post- Covid- recovery», μάλλον αποτελεί προσγείωση στην πραγματικότητα. Με το κείμενο αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι η κατάσταση συναγερμού για την ανθεκτικότητα επιχειρήσεων και κλάδων ολόκληρων, δεν έχει λήξει. Τουναντίον.
«Προχωρώντας, τα αυξημένα χρέη των επιχειρήσεων παραμένουν πηγή ανησυχίας και είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση», σημειώνει το έγγραφο, όπου αν και αναγνωρίζεται ότι τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης τελικά απέτρεψαν το τσουνάμι χρεοκοπιών που όλοι φοβούνταν- ειδικά ως προς τις επιπτώσεις στις τράπεζες- και ανέδειξαν τις αντοχές του επιχειρηματικού τομέα, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Στα καθ’ ημάς, η εικόνα είναι ανάλογη, καθώς αν και πλέον δεν «τρέχουν» τα οριζόντια μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν το 2020 και στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2021, ο αριθμός των διαγραφών από το ΓΕΜΗ είναι σαφώς μικρότερος από πέρσι και κινείται στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup βρίσκεται η ενημέρωση των υπουργών από την επικεφαλής του ECDC για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Όπως σημειώνει και το τεχνικό κείμενο του Euroworking Group, το ζητούμενο, η «καυτή πατάτα» είναι το πότε μπορούν να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης και μάλιστα με συντονισμένο τρόπο από τις κυβερνήσεις.
Το παράδοξο- αν και έχουμε δει πολλά στη διάρκεια της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης- είναι ότι στην ΕΚΤ κινούνται ήδη σε λογική απεμπλοκής από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Αν και η απόφαση για «φρενάρισμα» της αγοράς κρατικών ομολόγων είναι προϊόν συμβιβασμού με τα «γεράκια» της ΕΚΤ που πιέζουν εδώ και μήνες για επιστροφή στη… νομιμότητα, οι Νότιοι έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται και να προετοιμάζονται για σκληρές μάχες στο Eurogroup για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αν και το βασικό σενάριο της ΕΚΤ αναθεωρεί προς τα πάνω (5% αντί 4,6%) τις προβλέψεις για το φετινό ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καταγράφοντας πιο ισχυρή δυναμική ανάκαμψης, η νέα μακροοικονομική ανάλυση συμπεριλαμβάνει και «μαύρο» σενάριο, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι η υγειονομική κρίση θα τραβήξει ως τα μέσα του 2023.
Σε αυτό το σενάριο, οι «πληγές» στις οικονομίες είναι περισσότερες, οι χρεοκοπίες αυξάνονται, η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων εξανεμίζεται και οι τράπεζες υφίστανται ζημιές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρίξουν χρήμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το φετινό ΑΕΠ περιορίζεται σε ρυθμούς 4,1%, ενώ το 2022 «φρενάρει» στο 2,2%.