Πλατιά χαμόγελα για τα έσοδα του Αυγούστου
«Η αγορά δουλεύει σαν… κολασμένη» εκμυστηρεύεται με φανερή ικανοποίηση στο economistas.gr αρμόδια πηγή, κάτι που σημαίνει ότι οι προσδοκίες για τα φορολογικά έσοδα- κυρίως το ΦΠΑ- του Αυγούστου έχουν ανέβει πολύ.
Τα στοιχεία, που φτάνουν σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Οικονομικών απ’ όλα τα μέτωπα, δείχνουν ότι το τζιράρισμα ξεπέρασε τα αναμενόμενα, ενώ ειδικά όσον αφορά στην εστίαση και τον τουρισμό ο φετινός Αύγουστος κόντραρε στα ίσα τον Αύγουστο του 2019, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις ροές στα κρατικά ταμεία.
Αν και οι τελευταίες ημέρες κάθε μήνα είναι αυτές που κρίνουν το στοίχημα των εσόδων, η πρώτη εικόνα είναι ότι ο Αύγουστος πήγε πολύ καλά, με εξαίρεση τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος θα έχει μια «τρύπα» γύρω στα 250 εκατ. Ευρώ. Παρά ταύτα, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς η υστέρηση αυτή είναι λογιστική και οφείλεται στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως τις 10 Σεπτεμβρίου και την πληρωμή του πρώτου διμήνου ως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται από τη σταθερά ανοδική πορεία των ηλεκτρονικών αγορών, οι οποίες καλύπτουν, πλέον, ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των συναλλαγών. Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι καλύπτουν το 15-20% του συνολικού τζίρου. Αν και η εικόνα αυτή δεν έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, είναι πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου ότι η διείσδυση του πλαστικού χρήματος και των e- πληρωμών στην αγορά δεν μπορεί να ανακοπεί ούτε να αναστραφεί. Τα νέα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές σε «ευαίσθητες» δραστηριότητες εκτιμάται, μάλιστα, ότι μπορούν να περιορίσουν την «αιμορραγία» εσόδων. Κι εδώ εντοπίζεται το πρώτο «αγκάθι» στον προγραμματισμό των εσόδων.
Αν και από τις αρχές του καλοκαιριού καταγράφεται σημαντική αύξηση τζίρου στην αγορά, ειδικά στην τουριστική, η προσεκτική ανάγνωση των επιμέρους στοιχείων της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού φανερώνει ότι αυτή η αύξηση δεν μεταφέρεται κατ’ αναλογία στα κρατικά ταμεία. Οι- κατά γενική ομολογία χαλαροί- επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι ενισχύουν την αίσθηση ότι η απώλεια τζίρου τους προηγούμενους μήνες λειτούργησε ως άλλοθι ή κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων, ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας που κυμαίνονται πάνω από το 30% εκτιμάται ότι μάλλον υποεκτιμούν την πραγματική έκταση της φοροδιαφυγής. Το στοίχημα και η πρόκληση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι αυτό να μη λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Οι αργοί ρυθμοί υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι το άλλο «αγκάθι», όχι τόσο για ταμειακούς λόγους αλλά επειδή πολύ απλά κινδυνεύει να πάει… περίπατο ο προγραμματισμός και του ΕΝΦΙΑ. Αν και απομένουν μόλις 7 ημέρες για να πέσει η αυλαία, απομένουν προς υποβολή περίπου 900.000 δηλώσεις, χωρίς μάλιστα να παρατηρείται ιδιαίτερη ζέση για αύξηση του ρυθμού υποβολής από τους φορολογούμενους.
Με επιστολή του ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, όχι μόνο ζητά παράταση «στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/09/2021», αλλά προειδοποιεί πως, επειδή «το πλήθος των φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι αδύνατον να υποβληθεί εμπρόθεσμα (…) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών». Όπως τονίζει ο ΛΣΑ, «το διαθέσιμο χρονικό διάστημα που έχει δοθεί για τις φορολογικές δηλώσεις Νομικών Προσώπων και Φυσικών Προσώπων (10/09/2021) αλλά και για τις δηλώσεις των Φυσικών Προσώπων που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021) δεν επαρκεί». Και επιπλέον «έχει συρρικνωθεί και το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021 αντί 15/10/2021)».