«Χρυσές» business με το Ισραήλ

Φωτογραφία από Shutterstock/ xtock

Ο κορωνοϊός αλλά και ο τουρκικός επεκτατισμός στην «ευαίσθητη» περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου έφεραν ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ και όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία, οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών εμπορικών σχέσεων διαγράφονται λαμπρές ή μάλλον «χρυσές».

Ξεκινώντας από τον Τουρισμό και το δεδομένο ενδιαφέρον της Ελλάδας να ανοίξει διαδρόμους και σε άλλες, εκτός Ευρώπης, αγορές, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ την τελευταία πενταετία κι αν δεν ήταν η πανδημία, η παρουσία των Ισραηλινών τουριστών με το υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, θα ήταν σίγουρα πιο έντονη. Αυτό δεν αναιρεί, πάντως, το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται για τους Ισραηλινούς ως 3ος σε προτίμηση τουριστικός μεσογειακός προορισμός, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πλέον των 680.000 επισκεπτών, στη διετία 2018-2019 καταγράφηκε αύξηση 26%, ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, για να ενισχυθεί αυτό το ρεύμα Ισραηλινών επισκεπτών, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  • θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω απευθείας αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδος – Ισραήλ, σε διεθνή επαρχιακά αεροδρόμια της χώρας μας.  
  • προώθηση τουριστικών πακέτων ειδικών θεματικών ενοτήτων (ιατρικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός, καταδυτικός, αθλητικός) καθώς και πακέτα χειμερινού τουρισμού, αφού υπάρχει αξιόλογο τουριστικό ρεύμα από Ισραήλ που πηγαίνει σε χειμερινούς προορισμούς κάθε χειμώνα 
  • ανάδειξη περιοχών με πρότερη ή και σημερινή Εβραϊκή παρουσία ως τουριστικών προορισμών 
  • χρηματοδότηση ή και με άλλα μέσα υποστήριξη, ειδικών θεματικών εκδηλώσεων προβολής, διοργάνωση εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων, σε συνεργασία Γραφείων ΟΕΥ, Τύπου και ΕΟΤ Τελ Αβίβ αλλά και η αξιοποίηση πόρων, τόσο των Κλαδικών Φορέων (Ένωση Ξενοδόχων, ΣΕΤΕ κ.λπ.), όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για στοχευμένη τουριστική προβολή (προσκλήσεις tour operators, opinion leaders, δημοσιογράφων, πακέτα «οργανωμένων» διακοπών σε εργατικές ενώσεις) 
  • περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τόσο από το Ισραήλ στη χώρα μας, όσο και για κοινά πακέτα κρουαζιέρας με σταθμούς σε Ισραήλ, Kύπρο και Ελλάδα 
  • ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων σε τρίτες αγορές (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία), μέσω τυποποιημένων ταξιδιών εξοικείωσης για ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. 

Οι καταγεγραμμένες άμεσες επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα συγκεντρώνονται στους κλάδους ακινήτων, τουριστικών υποδομών, ξενοδοχείων και χρηματοπιστωτικών-ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Στον τομέα των ακινήτων και των ξενοδοχειακών υποδομών, οι ισραηλινοί ενδιαφέρονται να επωφεληθούν, τόσο από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» που αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός ΕΕ, όσο και στη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Αirbnb).

Συγκεκριμένα, το 2018, σηματοδοτείται από την πλειοδότηση της αλυσίδας ξενοδοχείων FATTAL GROUP (200 ξενοδοχειακές μονάδες -40.000 δωμάτια- σε 18 χώρες- είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και η αξία της ανέρχεται στα 1,5δις δολ.) μέσω διαγωνισμού για τη μίσθωση και ανακατασκευή του ξενοδοχείου ΕΣΠΕΡΙΑ στο κέντρο της Αθήνας. Διαθέτουν επίσης δυο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο (ΜISTRAL –LINDEN RHODES). Επίσης, το ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια (σε διεθνές επίπεδο διαχειρίζεται περί τα 20.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2,2 δισ. Ευρώ με παρουσία σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, με έμφαση στη Βαρκελώνη, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα). Συγκεκριμένα, στην ελληνική αγορά διαχειρίζονται 19 ακίνητα. Αρκετά από τα ακίνητα που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα το Zoia Fund στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται στο στάδιο της ανακατασκευής, ώστε να αρχίσουν να εκμισθώνονται. Υπάρχουν, όμως, και αρκετά ολοκληρωμένα και εν χρήσει ακίνητα ( The Hill στο Λυκαβηττό).

  • Το ποσοστό εισαγωγών αγαθών Ελλάδος σε σχέση με άλλες χώρες ΕΕ, που προωθούν ανταγωνιστικά της χώρας μας προϊόντα, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ειδικά στον κλάδο τροφίμων πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την είσοδο στην αγορά του Ισραήλ των επιτυχημένων αγαθών που Ελλάδα έχει προωθήσει σε διεθνείς αγορές.
  • Το Ισραήλ διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως για έρευνα και ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα και έχει επιτύχει σε υψηλό βαθμό τη διασύνδεση των ισραηλινών Ιδρυμάτων Έρευνας και Τεχνολογίας με φορείς του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται συστηματική προσέγγιση των τρόπων ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών Ισραηλινών εταιρειών με ελληνικές εταιρείες κλάδων υψηλής τεχνολογίας/ καινοτομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό (δημιουργία συνεργατικών τεχνολογικών σχηματισμών, ανάθεση δραστηριοτήτων Ε&Α σε ελληνικές εταιρείες, προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων).  
  • Η συνεργασία στον τομέα κυβερνοασφάλειας με το Ισραήλ, που εμφανίζεται στην πρωτοπορία ανάπτυξης καλών πρακτικών για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι σημαντικό να προχωρήσει καθώς η ολοένα και μεγαλύτερη έκθεση των επιχειρήσεων σε υπηρεσίες διαδικτύου τις καθιστά ευάλωτες με επιζήμιες προοπτικές για τη λειτουργία τους σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων.  
  • Πρέπει να εξακολουθήσει η διαμόρφωση πολιτικών με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και το πρόγραμμα της ΕΕ «Horizon 2020» στο οποίο το Ισραήλ συμμετέχει από 1/1/2014 και ήδη έχει μετονομαστεί σε Horizon Europe για τα έτη 2021-2027.  
  • Ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών ισραηλινών εταιρειών με ελληνικές εταιρείες κλάδων υψηλής τεχνολογίας/καινοτομίας, start-ups που ξεκινούν από θερμοκοιτίδες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.  
  • Συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για προώθηση συνεργασιών δημιουργίας εφαρμορμογών smartcities αλλά και ζωνών καινοτομίας. Σημειώνεται ότι στο μητροπολιτικό Τελ Αβιβ- Yafo, έκτασης 52 τ.χλμ, με 438.800 κατοίκους, υπάρχουν 1.700 start ups και 3.700 στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβιβ (μία start up ανά 118 κατοίκους), η μεγαλύτερη αναλογία διεθνώς.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι το Ισραήλ αναφορικά με την κατασκευή έργων υποδομής προωθεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (public partnership projects) και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση κατευθυντήριες αρχές για την αξιολόγηση των έργων υποδομής. Μέχρι το τέλος του 2019 υλοποιούνταν 20 έργα PPP ύψους 9 δις ευρώ, ενώ προγραμματίζονται άλλα 23 έργα μέσω PPP αρχικού προϋπολογισμού 12,3 δις ευρώ, στα οποία οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κάθε λόγο να θέλουν να συμμετάσχουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ