Προς μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, κινηματογράφους
Οι αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία κατά την πανδημία, η δυναμική ανάκαμψης με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η βιωσιμότητα του Χρέους παρά το σοκ της ύφεσης και των ελλειμμάτων, αλλά και ο σχεδιασμός της “επόμενης ημέρας” που περιλαμβάνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκανε το οικονομικό επιτελείο σε ξένους επενδυτές στις αρχές του μήνα.
Η παρουσίαση, η οποία έγινε στη σκιά των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία αλλά με φόντο τις θετικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τις Βρυξέλλες, ενίσχυσε την πεποίθηση των ξένων ότι η Ελλάδα βαδίζει σωστά κι αυτό αποτυπώνεται απόλυτα και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζουν το ράλι τους. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του 10ετούς κινείται στα επίπεδα του 0,6%, το 20ετές “παίζει” στο 0,8%, ενώ το 5ετές παραμένει σταθερά σε αρνητικό πρόσημο.
Το rebound μετά το σοκ της πανδημίας αναμένεται να είναι ισχυρό και παρά το ότι στην παρουσίαση προς τους επενδυτές το οικονομικό επιτελείο δεν απομακρύνθηκε από το βασικό σενάριο του 3,6%, οι πρόδρομοι δείκτες ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο πήχης θα τεθεί κοντά ή πάνω από το 4% για φέτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις επόμενες χρονιές. Υπολογίζεται, δε, ότι το “πακέτο” από τις Βρυξέλλες θα ενισχύσει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ μέσα στην 5ετία κι εδώ ακριβώς ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών για να μονιμοποιήσει τις ελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε κατά την πανδημία.
Με την επισήμανση προς τους ξένους επενδυτές ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, ότι θα διαφυλάξει ως... κόρη οφθαλμού το “μαξιλάρι” (στα 32,2 δισ τον Ιούνιο) και υπολογίζοντας ότι θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από τη μεθεπόμενη χρονιά- λόγω ανάπτυξης και όχι λιτότητας- το υπουργείο Οικονομικών έκανε σαφές ότι ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται, θα μονιμοποιηθεί:
Ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη στην εστίαση, στους κινηματογράφους. Το μέτρο επί του παρόντος ισχύει ως το τέλος Σεπτεμβρίου
Ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό “πακέτο”, που εκπνέει στο τέλος της χρονιάς
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, που θα ισχύσει και το 2022
Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που θα ισχύσει και το 2022
Βασικό στοιχείο της παρουσίασης ήταν- τι άλλο;- η παράθεση των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του Χρέους, η οποία πάντως δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την Κομισιόν στην τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης ούτε από το συνήθως... “ξινό” ΔΝΤ. Τρία είναι τα βασικά συστατικά της βιωσιμότητας: 1) το 75% του Χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα, κυρίως από τον ESM 2) ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του Χρέους είναι 21 χρόνια όταν π.χ. της Ιταλίας είναι 7 χρόνια 3) το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του Χρέους είναι μόλις 1,4% έναντι μέσου όρου 2%.
Και μια “λεπτομέρεια” που απαντά και σε όσους εκτιμούν ότι οι επενδύσεις συνταξιοδοτικών ταμείων σε κρατικά ομόλογα έχει το χαρακτήρα του “τζόγου”. Αν και τα ελληνικά “χαρτιά” απέχουν δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφεται σταθερή παρουσία ασφαλιστικών ταμείων και εταιριών- και μάλιστα από τις “δύσκολες” χώρες του Βορρά- στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Μόνο στις 4 εκδόσεις του 2021, η συμμετοχή τους κυμάνθηκε από 5% ως 12%.