Μπήκαν οι πρώτες αιτήσεις για τις πάγιες δαπάνες

Χαρτονομίσματα του ευρώ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι πρώτοι 3.293… τολμηροί μπήκαν και υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών και η σκυτάλη περνάει, πλέον, στα χέρια των λογιστών τους, που θα πρέπει να κάνουν έναν ακόμα άθλο. Να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν το Ε3 μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Μετά από τους διαδικτυακούς… κεραυνούς προς το υπουργείο Οικονομικών, που προκάλεσε η πρώτη απόφαση περί υποχρεωτικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων ως τις 17 Ιουνίου, ακολούθησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η «πυροσβεστική» ανακοίνωση από το υπουργείο και τελικά χθες η ΑΑΔΕ εξέδωσε διευκρινιστική (;) εγκύκλιο, με την οποία ορίζεται ότι «για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής (σ.σ. με τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα), προκειμένου για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, απαιτείται η οριστικοποίηση του εντύπου Ε3, ανεξάρτητα της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, η οποία σε κάθε περίπτωση δύναται να οριστικοποιηθεί μέχρι την 27η Αυγούστου 2021». Λύθηκε με αυτήν τη «διευκρίνιση» το πρόβλημα; Μάλλον όχι.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο, που εκπροσωπεί θεσμικά τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς, η εν λόγω Απόφαση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3. Κι αν για τις επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια αυτή η μάχη με το χρόνο μοιάζει με άθλο, για τις μικρότερες επιχειρήσεις φαντάζει ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για να αποκτήσουν πρόσβαση στη «δεξαμενή» των 500 εκατ. Ευρώ.

Επί του παρόντος, παρά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, υπό τον κίνδυνο να αποτύχει το πρόγραμμα, είναι προφανές ότι οι καταληκτικές προθεσμίες θα επανεξεταστούν. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι η επιδότηση συνίσταται στην έκδοση πιστωτικών, για το «σβήσιμο» τρεχουσών ασφαλιστικών- φορολογικών υποχρεώσεων, συνεπώς έως ότου ξεκινήσουν οι δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, θεωρητικά υπάρχει περιθώριο για τροποποίηση των προθεσμιών της επιδότησης των πάγιων δαπανών.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται η ενεργοποίηση του ειδικού προγράμματος, που θεωρητικά θα καλύψει περίπου 25.000 επιχειρήσεις με μεγάλες απώλειες τζίρου, οι οποίες άντλησαν ρευστότητα από τους τρεις πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης, τουτέστιν δεν έχουν ούτε μισό ευρώ στο ταμείο για να εξοφλήσουν φόρους και εισφορές, μέχρι να τζιράρουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ