Νέα «ανάσα» με «πάγωμα» των επιταγών του Μαΐου
Πολύτιμη πίστωση χρόνου στην αγορά να ορθοποδήσει, χωρίς να έχει το άγχος μήπως «σκάσουν» επιταγές πριν καλά- καλά ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις, δίνει το οικονομικό επιτελείο, παρατείνοντας παράλληλα και τα ευεργετήματα προς τους προμηθευτές- λήπτες των επιταγών, έτσι ώστε να μην σπάσει η αλυσίδα εφοδιασμού σε καταστήματα και λοιπές δραστηριότητες.
Με Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει «πάγος» 60 ημερών στις επιταγές του Μάϊου επιχειρήσεις που:
- είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή
- είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.
- είτε ιδρύθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους πληττόμενους ΚΑΔ, χωρίς να ισχύει το κριτήριο της πτώσης τζίρου
Πώς υπολογίζεται η πτώση τζίρου κατά τουλάχιστον 40%:
- για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, είτε αυτές τηρούν απλογραφικά βιβλία είτε τηρούν διπλογραφικά, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Οκτωβρίου έως και Δεκεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, εάν παρουσιάζει μείωση
- για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη, το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Οκτωβρίου έως και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ. Για τη σύγκριση με το έτος 2019, λαμβάνεται υπόψη το 25% των ακαθαρίστων εσόδων της δήλωσης ΦΕ φορολογικού έτους 2019. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ, λόγω μη παρέλευσης της υποχρέωσης, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το 25% του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης Φ.Ε., αν και έχει παρέλθει η ημερομηνία της σχετικής υποχρέωσης, η δήλωση των ακαθαρίστων εσόδων στην πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.
Εν αναμονή των αποφάσεων για τα μέτρα στήριξης- κυρίως αναστολές συμβάσεων και απαλλαγές ενοικίων- που θα παραταθούν και τον Ιούνιο, το οικονομικό επιτελείο «ξεδιπλώνει» τη δεύτερη φάση των μέτρων, που πλέον παρεμβαίνουν στοχευμένα. Ήδη «τρέχει» η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβάλει αίτηση 74.870 επιχειρήσεις, που απασχολούν ως 49 άτομα. Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, επίσης, η Απόφαση για την επιδότηση των πάγιων δαπανών, με την οποία θα «μοιραστούν» 500 εκατ. Ευρώ ως πιστωτικό, για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων ως το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διόρθωση λαθών ή τη βελτίωση παραμέτρων των «εργαλείων» χρηματοδότησης. Χαρακτηριστική είναι η άμεση παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα που ανέκυψαν με το πρόγραμμα για την εστίαση, που απευθύνεται σε περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου.
Συμμετέχοντας σε διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα της ΠΟΦΕΕ και κατόπιν επισημάνσεων του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, για τον κίνδυνο απόρριψης αιτήσεων, ο Α. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα γίνει διορθωτική παρέμβαση ως προς την κρίσιμη ημερομηνία για τον υπολογισμό των ημερών πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης, στις περιπτώσεις που έκαναν έναρξη μέσα στο 2019 ή στο 2020, προκειμένου να γίνει αναγωγή του τζίρου στις 365 ημέρες, πάνω στον οποίο θα υπολογιστεί το 7% της ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι θα προσαρμοστεί η πληροφορία αυτή στην εφαρμογή, έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία του πρώτου «Ζ» (πρώτο έσοδο) της ταμειακής μηχανής και όχι η ημερομηνία έναρξης έναρξη εργασιών στην ΔΟΥ.