Προβληματισμός στο Eurogroup για κύμα πτωχεύσεων
Βαθιές ανάσες από τα σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά κι έντονη ανησυχία για ένα κύμα πτωχεύσεων ειδικά στους “ευαίσθητους” κλάδους, ήταν το... κοκτέιλ συναισθημάτων, που μοιράστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών στην πρώτη εκ του σύνεγγγυς συνεδρίαση του Eurogroup μετά από πολλούς μήνες.
Τα πρώτα δεδομένα στην Ευρώπη προσφέρονται για συμπεράσματα ως προς την ανάγκη διατήρησης των μέτρων στήριξης, αλλά όχι ασφαλή, καθώς οι διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Η γενική εικόνα είναι, πάντως, ότι στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, την ώρα που οι πτωχεύσεις αυξάνονταν κατά 5,8%
Όπως προκύπτει από την αποκαλυπτική έρευνα της Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση πτωχεύσεων σε αυτό το πρώτο τρίμηνο καταγράφεται στη Ρουμανία (+72,1%), στην Πολωνία (+16,6%) και στην Ισπανία (+16,2%), ενώ αντιθέτως η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Λετονία (-42,2%), στην Εσθονία (-23,7%) και στην Ολλανδία (-20,1%). Αυτό που “θολώνει” την εικόνα είναι το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, ανέκοψαν τις πτωχεύσεις στις κρίσιμες περιόδους της πανδημίας κι αυτό ακριβώς είναι που προβληματίζει το Χ. Σταϊκούρα και τους ομολόγους του, δηλαδή πώς θα γίνει ομαλά η μετάβαση στην επόμενη ημέρα, με διατήρηση των μέτρων στήριξης όπου χρειάζεται, χωρίς όμως, να δημιουργούνται συνθήκες διατήρησης εν ζωή μη βιώσιμων επιχειρήσεων.
Αυτό που δεν αμφισβητείται, αλλά αντιθέτως ενισχύει τον προβληματισμό για τους “ευαίσθητους” κλάδους, είναι τα στοιχεία των πτωχεύσεων ανά κλάδο. Αν και οι πτωχεύσεις σκίασαν όλη την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις μεταφορές, στα καταλύματα, στην εστίαση, στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ήπια αύξηση παρατηρήθηκε στη μεταποίηση και τις κατασκευές. Πληροφορίες και επικοινωνία ήταν οι μόνοι κλάδοι με έστω οριακή μείωση των πτωχεύσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στα καθ’ ημάς, η εικόνα ως τώρα είναι ενθαρρυντική, καθώς πέρα από τη συγκράτηση της ανεργίας, θετικό ή μάλλον πιο θετικό από πέρσι είναι το ισοζύγιο ενάρξεων- διαγραφών. Προφανώς η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, με την άρση των μέτρων στήριξης και το τέλος των ειδικών μέτρων προστασίας για τις θέσεις εργασίας.
Από την αρχή του έτους έως τις 21 Μαίου, στο ΓΕΜΗ είχαν δηλώσει έναρξη εργασιών 15.810 επιχειρήσεις. Πέρσι, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα ανοίγματα ήταν 14.508 παρά το ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 ήταν απαλλαγμένο από τη σκιά της πανδημίας. Από την άλλη μεριά, οι διαγραφές από την αρχή της χρονιάς περιορίστηκαν σε μόλις 3.024 έναντι 5.521 πέρσι, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό ισοζύγιο 12.786 επιχειρήσεων έναντι 8.987 πέρσι.