Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την επανεκκίνηση
Χαμόγελα αισιοδοξίας, έστω συγκρατημένα, έφεραν τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα της αγοράς, καθώς πριν καλά- καλά αρθούν οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο, η αλλαγή ψυχολογίας αποτυπώνεται στα δεδομένα που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση της κατανάλωσης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του κι από τις ροές στο πρώτο 20ήμερο του Μαίου, που ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο μήνας θα κλείσει εντός στόχων. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές αγορές δείχνουν ότι σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 (ο περσινός Απρίλιος ήταν στην καρδιά του lockdown), οι συναλλαγές πήραν... “φωτιά” σε κλάδους με αυξημένη προστιθέμενη αξία:
- Στα super markets οι ηλεκτρονικές αγορές ήταν αυξημένες κατά 52%
- Στα κρεοπωλεία- κυρίως λόγω Πάσχα στο σπίτι- καταγράφηκε αύξηση τζίρου 80%
- Στα φαρμακεία ο ηλεκτρονικός τζίρος αυξήθηκε 76%
- Τα ζαχαροπλαστεία είδαν αύξηση 45%
- Τα καταστήματα οικιακών συσκευών είδαν αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 54%
- Τα καταστήματα παιδικών ρούχων είχαν αύξηση του ηλεκτρονικού τζίρου κατά 20%
- Τα οπτικά είδη κατέγραψαν αύξηση ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 20%
Φυσικά η εικόνα δεν ήταν παντού η ίδια. Στα εστιατόρια, για παράδειγμα, παρά τη λειτουργία τους με delivery και take away, η πτώση του ηλεκτρονικού τζίρου ήταν της τάξης του 50%, στα καταλύματα άγγιξε για προφανείς λόγους το 100%, στις μεταφορές έφτασε στο 45%, στα εμπορικά κέντρα το 63%, στα είδη ένδυσης ενηλίκων 20%. Η πεποίθηση είναι, ωστόσο, ότι κάθε μήνας που περνάει, θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και με αυτά τα δεδομένα, θα ληφθούν εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης του Ιουνίου, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να κοπούν με το «μαχαίρι». Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι τα μέτρα (αναστολές συμβάσεων, «κούρεμα» ενοικίων) θα ισχύσουν για τις “κλειστές” επιχειρήσεις και το ζητούμενο είναι η περίμετρος των πληττόμενων.
Αποκαλυπτικά είναι, πάντως, τα στοιχεία που δείχνουν ποιοι «μοιράζονται» την Επιστρεπτέα 7:
- Το λιανεμπόριο πήρε 140 εκατ. Ευρώ
- Το χονδρεμπόριο άλλα 105 εκατ. Ευρώ
- Η μεταποίηση και οι κατασκευές 135 εκατ. Ευρώ
- Η εστίαση 160 εκατ. Ευρώ
- Οι μεταφορές 55 εκατ. Ευρώ
- Τα ξενοδοχεία για τους μήνες της χειμερινής σεζόν 66 εκατ. Ευρώ
- Η πρωτογενής παραγωγή 35 εκατ. Ευρώ
Εν αναμονή της απόφασης για την επιδότηση πάγιων δαπανών, που θα “μοιράσει” άλλα 500 εκατ. Ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει έναν ακόμα λόγο να αισιοδοξεί ότι ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, μέχρι να επιστρέψει ο τζίρος τους στα προ πανδημίας επίπεδα. Το 60% από τους επτά γύρους της Επιστρεπτέας κατέληξαν σε επιχειρήσεις που απασχολούν ως 5 άτομα, το 75% καλύπτει επιχειρήσεις ως 10 άτομα και το 85% επιχειρήσεις που απασχολούν το πολύ 20 εργαζόμενους.