“Ζεσταίνεται” η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά...
Εκρηκτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αύξηση των κρατήσεων πανευρωπαϊκά στο πεδίο των μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, “απελευθέρωσε” τους εν δυνάμει ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, της πλατφόρμας που “μετράει” τάσεις και δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά τον κόσμο, οι κρατήσεις στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά από τις αρχές του Απριλίου και προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα, δηλαδή στα υψηλότερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα οδηγούν την κούρσα των κρατήσεων, οι οποίες έχουν φτάσει, πλέον, στο 98% του 2019. Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η πανδημία άλλαξε τη φιλοσοφία των μισθώσεων: το 20% της διαμονής αφορά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα, άρα ο όρος “βραχυχρόνιες”, αποκτά άλλο νόημα.
Προς επίρρωση αυτών των στοιχείων, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Airbnb για το α’ τρίμηνο του έτους, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Brian Chesky, επανέλαβε την εκτίμηση ότι τα ταξίδια θα είναι πλέον πολύ διαφορετικά από πριν. Οι άνθρωποι, είπε, ανακαλύπτουν ότι δεν χρειάζεται να είναι προσδεμένοι σε μια τοποθεσία για να ζήσουν και να εργαστούν. Πολλοί εργάζονται εξ αποστάσεως και, ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής περισσότερων προορισμών. Τα στοιχεία των κρατήσεων στηρίζουν αυτή την τοποθέτηση καθώς περίπου το 25% των διανυκτερεύσεων σε σπίτια και καταλύματα της Airbnb αφορούν σε διαμονές 28 ημερών ή περισσότερο. Το 2019 το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 14%.
Κι αν η τάση για πιο μακροχρόνιες διαμονές είναι η μια πραγματικότητα, η άλλη πραγματικότητα είναι ότι τα διαθέσιμα ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται και στην ελληνική αγορά και είχε επισημανθεί από μεσίτες και ιδιοκτήτες τους προηγούμενους μήνες, όταν έγινε σαφές ότι λόγω της απουσίας τουριστών αλλά και λόγω του φόβου για τις συνθήκες υγιεινής ελέω Covid, πολλοί επέλεξαν να ξαναδιαθέσουν τα σπίτια τους στην... παραδοσιακή αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων.
Τα στοιχεία της AirDNA δείχνουν ότι οι ενεργές κατοικίες στην Αθήνα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν 10.700, η προσφορά κορυφώθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στις 13.459 κατοικίες και υποχώρησε- ακολουθώντας τον κύκλο της εποχικότητας του τουρισμού στην Ελλάδα- στις 12.923 κατοικίες το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το ξέσπασμα της πανδημίας “πάγωσε” και την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020 τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αθήνα να έχουν περιοριστεί στα 11.511. Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι ενεργές κατοικίες προς μίσθωση είχαν περιοριστεί στις 9.037, ενώ τον τελευταίο μήνα είχαν πέσει στις 7.718. Αντιθέτως στα νησιά- σήμα κατατεθέν, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, οι διαθέσιμες κατοικίες προς μίσθωση διατηρούν τον κύκλο της εποχικότητας.
Το πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών για βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο εν όψει καλοκαιριού, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της παρουσίασης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Airbnb. Η εταιρία αναμένει έκρηξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες για σπίτια και εναλλακτικά καταλύματα, όμως, διαπιστώνει σταθερότητα στις νέες καταχωρίσεις στην πλατφόρμα. Γι’ αυτό και σπεύδει να προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει αρκετούς οικοδεσπότες για να καλύψει τη ζήτηση, ειδικά σε μη αστικούς προορισμούς.
Οι σημαντικά υψηλότερες κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη μειωμένη προσφορά σπιτιών, κατά την Airbnb θα διατηρήσουν στα ίδια υψηλά επίπεδα τις διογκωμένες τιμές στις περισσότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας στο πρώτο τρίμηνο, ο αριθμός των κρατήσεων αυξήθηκε κατά 13% και η μέση ημερήσια τιμή διαμονής ήταν στα 160 δολάρια, δηλαδή 35% αυξημένη σε σχέση με πέρσι.