«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Οριστικοποιούνται τα κριτήρια εντός των ημερών
Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα για τις προδιαγραφές που θα έχει το επόμενο πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΝ, το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ξεκινήσει να τρέχει προς τα τέλη του καλοκαιριού -δίχως να αποκλείεται η «πρεμιέρα» να γίνει τον Σεπτέμβριο. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Real News», την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Το νέο πρόγραμμα, που αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις μέσω των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 80.000. Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»αναμένεται να περιληφθούν για πρώτη φορά μικρομεσαίες αλλά και κτίρια του Δημοσίου.
Τα κονδύλια του προγράμματος, κατά το ίδιο δημοσίευμα, θα κατανέμονται ως εξής:
Για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών θα διατεθεί 1,081 δισ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 450 εκατ. ευρώ και για το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», στο οποίο πλέον δεν θα ισχύει η προτεραιοποίηση ανάλογα με το ποιος υποβάλλει πιο γρήγορα την αίτηση. Αντιθέτως, το «βάρος» πλέον θα πέσει στα εισοδηματικά κριτήρια -ώστε να στηριχθούν και να έχουν προτεραιότητα τα αδύναμα νοικοκυριά, καθώς και στα προδιαγραφές αξιολόγησης των προς αναβάθμιση κτιρίων.