Σταϊκούρας: «Θα χαράξουμε το δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει»
«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Μπορεί, όχι μόνο να σταθεί όρθια, μετά από ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σοκ, αλλά και, εν μέσω αυτού, ότι μπορεί να βελτιώσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ενημερωτική συζήτηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. «Με την ίδια αποδοτική στρατηγική, με μεθοδικότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, θα χαράξουμε το δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει. Μέλλον ευημερίας για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Τους τελευταίους 20 μήνες, αποδείξαμε, ως κυβέρνηση αλλά και ως κοινωνία, ότι αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, τις προκλήσεις. Αυτό αποτυπώνεται στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, στην ενδυνάμωση της φωνής της στα διεθνή fora, στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της της οικονομίας, στη συνετή και διορατική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Αυτά τα στοιχεία πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και τοποθετούν την Ελλάδα σε ικανή θέση να αδράξει τις ευκαιρίες, που ανοίγονται μπροστά της, για να πετύχει την αναγκαία δυναμική επανεκκίνηση και την είσοδό της σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Ευκαιρίες, όπως είναι, όχι μόνο η πρόσβαση στους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, αλλά και οι σημαντικοί πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου και η δημοσιονομική και νομισματική ευελιξία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αναμενόμενη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα συμβάλλει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα απαιτηθούν συνέργειες με άλλες εθνικές, κλαδικές και τομεακές πολιτικές, μέσω των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το Σχέδιο συνιστά μια κοστολογημένη δέσμη προτάσεων, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Οι φορείς των υπουργείων, δηλαδή το Δημόσιο, θα είναι υπόλογοι, θα έχουν την κυριότητα του έργου και θα έχουν την ευθύνη για την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων που θα συμφωνηθούν.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι το σχέδιο συνιστά εφαλτήριο, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης:
Στοχεύει να αντιμετωπίσει τις -μεσο-μακροπρόθεσμες- οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, μέσω της χρηματοδότησης ενός συνδυασμού βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας έναντι μελλοντικών κρίσεων. Με τη διοχέτευση των -εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας- πρόσθετων κεφαλαίων που θα αντληθούν από τον δανεισμό, σε στοχευμένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης, θα αποφευχθούν περαιτέρω πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που στη δύσκολη συγκυρία, είναι προσανατολισμένοι στη χρηματοδότηση οικονομικών και κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει.
Περικλείει πολιτικές συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες πολιτικής, όπως αυτές αποτυπώνονται στους 6 Πυλώνες του Κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης, το Σχέδιο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ειδικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και με τις προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής που έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες - για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους - επενδύσεις.
Λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 - 2027, και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά του προγράμματα. «Σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα 9 έτη», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αν τα αθροίσουμε, η αναλογία απολήψεων (εισροές) - αποδόσεων (εκροές/συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1. Με απλά λόγια, για κάθε 1 ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση αυτών των πόρων, είναι η κύρωση, από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, της νέας απόφασης για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξασφαλίζει συμπληρωματικότητα, συνέργειες, συνοχή και συνέπεια με τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, τη Δίκαιη Μετάβαση, και τα επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο των άλλων ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που διαρθρώνονται σε 4 δέσμες προτάσεων οι οποίες συνθέτουν 18 επιμέρους άξονες:
- Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον.
- Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση.
- Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών.
- Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- Συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
- Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
- Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας.
- Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές.
- Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
- Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.
- Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών.
- Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
- Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας της χώρας.
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών.
Το Σχέδιο εδράζεται σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας. Ο πρωταρχικός στόχος του είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, εθνικό προϊόν και απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις, και χρησιμοποιώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να συγκεντρώσει σημαντικά επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. «Με χρήση αυτών των μέσων, και αξιοποιώντας τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, το “Ελλάδα 2.0” επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η παροχή οικονομικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, συμπληρώνεται από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, και στην αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Το Σχέδιο, όπως είπε ο υπουργός, εδράζεται και σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Περιέχει δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης, τις ίσες ευκαιρίες και τον περιορισμό των ανισοτήτων. Που προωθούν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την επίτευξη ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος. Που ενισχύουν τις ψηφιακές δυνατότητες της εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Που αυξάνουν την πρόσβαση σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές.
Το Σχέδιο, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, περιλαμβάνει πολιτικές, η υλοποίηση των οποίων, μέσω της θετικής μακροοικονομικής επίδρασης, μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, με στόχο την περαιτέρω -προοπτικά- μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.