Ο πιο «καυτός» Απρίλιος

Πλατεία Συντάγματος/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Πρόωρο «καύσωνα» θα αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο τον επόμενο μήνα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που αφορούν στην επιβίωση ολόκληρων κλάδων κι επιχειρήσεων, στην απαλλαγή από πρόσθετα φορολογικά βάρη χιλιάδων ανυποψίαστων φορολογούμενων αλλά και στην πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ξεκινώντας από τα… εύκολα, δηλαδή τα μέτρα στήριξης που θα παραταθούν ή θα αρθούν τον Απρίλιο, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση και όλα θα κριθούν στο τέλος Μαρτίου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών τάσσεται ανοικτά υπέρ της επανεκκίνησης της οικονομίας με αυστηρά πρωτόκολλα, ωστόσο αυτό επ’ ουδενί συνεπάγεται την οριζόντια άρση μέτρων όπως το «κούρεμα» ενοικίων και οι αναστολές συμβάσεων. Τουναντίον.

Σύνθετη είναι και η εξίσωση δύο βασικών παραμέτρων των φετινών φορολογικών δηλώσεων: του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και των τεκμηρίων. Ξεκινώντας από τις e- αποδείξεις, αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών, που «φορτώνονται» στο Taxis και τα συγκρίνουν με τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020. «Η πολύ μεγάλη μάζα του κόσμου ανταποκρίθηκε» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας, κάτι που σημαίνει, όμως, πολύ απλά ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός φορολογούμενων, που κινδυνεύει με πρόσθετο φόρο 22% επειδή είτε δεν μπόρεσε να καταναλώσει είτε επειδή δεν του περίσσευαν για να καταναλώσει. Στο υπουργείο Οικονομικών θα συνεκτιμήσουν τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις εισοδηματικές απώλειες που είχαν κατηγορίες εργαζομένων και θα αποφασίσουν αν το 30% θα παραμείνει ως έχει- δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο- ή θα μειωθεί στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

Πιο σύνθετη φαντάζει η εξίσωση για τα τεκμήρια, ειδικά όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τους μισθωτούς, θα προσυμπληρωθούν σε κωδικούς του Ε1 όλες οι εισοδηματικές ενισχύσεις που έλαβαν- κυρίως η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ- ακόμα κι αν δεν φορολογούνται, έτσι ώστε να καλυφθούν τα όποια τεκμήρια διαβίωσης. Για τους επαγγελματίες, αναζητείται η φόρμουλα για τα ποσά που πήραν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς ακόμα και τα μη επιστρεπτέα ποσά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εξ ολοκλήρου ως εισόδημα, αφού υποτίθεται ότι καλύπτουν πάγιες δαπάνες. Σκέψη για οριζόντιο «πάγωμα» των τεκμηρίων δεν υπάρχει, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθώσεις στο ύψος των τεκμηρίων π.χ. για ιδιοκατοίκηση προκειμένου να μην βρεθούν εκτεθειμένοι οι φορολογούμενοι με μεγάλη πτώση εισοδημάτων.

Όσον αφορά στο μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης, η συγγραφή του άνω των 1.000 σελίδων Σχεδίου- όπως είχε γράψει το economistas- βρίσκεται στην τελική φάση, με αλλεπάλληλες τεχνικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους. Το κρίσιμο είναι η λεπτομερής και ακριβής κοστολόγηση των 150- 160 projects, ενώ υπό τεχνική διαβούλευση είναι οι στόχοι και τα ορόσημα τους. Στις 29 Μαρτίου το Σχέδιο θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο κι εν συνεχεία από τη Βουλή για συζήτηση, με ημερομηνία υποβολής στις Βρυξέλλες την 14η Απριλίου. Θα ακολουθήσει ένα δίμηνο «χτενίσματος» από την Κομισιόν, που θα το βαθμολογήσει (A, B ή C) κι εν συνεχεία αν όλα πάνε καλά, θα το προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση εντός μηνός. Αν τηρηθούν οι προθεσμίες από τους Ευρωπαίους, στις αρχές Αυγούστου θα έρθουν στην Αθήνα περί τα 4 δις ευρώ ως προκαταβολή….

ΣΧΕΤΙΚΑ