Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 -Ανοικτό «παράθυρο» για Επιστρεπτέα 8

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 / Φωτογραφία: Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Όποιος ανέτρεξε στα συνοδευτικά κείμενα της ανακοίνωσης της Κομισιόν για το «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022, αντιλήφθηκε προς τι ο… στεναγμός ανακούφισης από το υπουργείο Οικονομικών. Και δεν είναι μόνο το αυτονόητο, δηλαδή ότι μπαίνει οριστικά στο συρτάρι η υποχρέωση για πλεόνασμα 3,5%, αλλά κυρίως ότι οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν το «ok» σε δημοσιονομικά μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα.


«Θα πρέπει να παραμείνουν προσωρινά και στοχευμένα, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την ενίσχυση της ανάκαμψης» αναφέρει χαρακτηριστικά το διευκρινιστικό κείμενο της Κομισιόν κι όπως «μεταφράζει» αρμόδιος αξιωματούχος το σχετικό απόσπασμα, αυτό δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει και το 2022 σε αναστολή την εισφορά αλληλεγγύης, όπως επίσης τις «ψαλιδισμένες» ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να προκαλεί πονοκέφαλο το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό».


Φυσικά, όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, ο σχεδιασμός του 2022 μοιάζει μακρινός, όταν έχουμε μπροστά μας το… βουνό των επιπτώσεων ενός παρατεταμένου lockdown. Αναμφίβολα η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν δίνει τη δυνατότητα άλλων χειρισμών, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές από την αγορά προς το οικονομικό επιτελείο, που λένε ότι «σερνόμαστε» από εβδομάδα σε εβδομάδα, σε ένα lockdown που μόνο τύποις είναι lockdown, καθώς μόνο τα μαγαζιά την πληρώνουν, ενώ οι δρόμοι παραμένουν γεμάτοι. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αγορά περίμεναν αποφάσεις για ένα καθολικό lockdown, όπως του περσινού Μαρτίου, έτσι ώστε να συμμαζευτεί η κατάσταση στις επόμενες δύο εβδομάδες και να μπορέσει να «ανοίξει» σταδιακά η οικονομία, οι τελικές ανακοινώσεις προβλημάτισαν και πλέον διαφαίνεται στο ορίζοντα η παράταση των περιορισμών ως τις 23 του μήνα.


Στο οικονομικό επιτελείο δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να μετράνε και να ξαναμετράνε τις ταμειακές αντοχές, προκειμένου να προσαρμόσουν το σχεδιασμό τους στα νέα δεδομένα. Είναι, πάντως, προφανές ότι εάν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο της «κλειστής» οικονομίας ως το τέλος του μήνα, τότε θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για «ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8.


Από την άλλη πλευρά, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αν και οι επιχειρήσεις δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο σοκ, με τις επιπτώσεις μάλιστα να μην είναι οριζόντιες ακόμα κι εντός των κλάδων, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχει καλυφθεί το 80-90% των απωλειών στο σύνολο της οικονομίας. Ειδικά, δε, όσον αφορά στην εστίαση, η οποία λειτουργεί με delivery και take away από τον περασμένο Νοέμβριο, η κάλυψη των επίσημων απωλειών, δηλαδή των απωλειών που προκύπτουν από τα δηλωθέντα έσοδα, φτάνει στο 100%, λαμβάνοντας υπόψιν τις «ενέσεις» από την Επιστρεπτέα, τις απαλλαγές από τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων και το «πάγωμα» φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων.


Φυσικά αυτή η «θολή» εικόνα, ως προς την προοπτική εξόδου από το τούνελ και τη δυναμική ανάκαμψης, γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτή η κατάρτιση και η υποβολή Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για την επόμενη 4ετία. Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν και οι οδηγίες για τα Προγράμματα Σταθερότητας που πρέπει να υποβληθούν μέσα στον Απρίλιο, υποτίθεται ότι έγιναν με τη λογική να δοθούν κατευθύνσεις στα κράτη- μέλη για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασιστεί από κοινού η αναστολή της υποχρέωσης υποβολής Μεσοπρόθεσμων Σχεδίων, έως ότου αρθούν οι αβεβαιότητες. «Αλλιώς πώς μπορεί κανείς να πει τι θα συμβεί το 2023, όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο;» διερωτώνται μάλλον ρητορικά….

ΣΧΕΤΙΚΑ