Το… ασανσέρ του Τουρισμού «ανάβει φωτιές» στο υπουργείο Οικονομικών
Με σκοτσέζικο ντους μοιάζουν οι ειδήσεις από το μέτωπο του Τουρισμού, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες «πυρκαγιάς», που καλείται να κατασβέσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους μήνες.
Η εκκίνηση της διαδικασίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών έφερε κάποια συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας, τα οποία γρήγορα «πάγωσαν» όταν έγινε σαφές ότι Γερμανία και Γαλλία «φρενάρουν» τη διαδικασία υποτίθεται για λόγους νομικούς (προστασία προσωπικών δεδομένων, άνιση μεταχείριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη κ.λ.π.), αλλά μάλλον περισσότερο επειδή επιθυμούν να τονώσουν τον εσωτερικό τους Τουρισμό. Η είδηση ότι το εμβόλιο της AstraΖeneca «πιάνει» και τους άνω των 70 ετών ξανατόνωσε το κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο οι δηλώσεις του αναπληρωτή Αρχίατρου της Αγγλίας ότι ενδέχεται οι Βρετανοί να μην προλάβουν τη θερινή σεζόν για ταξίδια στην Ευρώπη, ξαναέφεραν στην Αθήνα τον προβληματισμό.
Το αρχικό σενάριο, με βάση το οποίο «δούλεψε» το υπουργείο Οικονομικών το φετινό Προϋπολογισμό και οι φορείς του Τουρισμού έκαναν τον προγραμματισμό τους, προέβλεπε ότι μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον το 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή περί τα 11 δις ευρώ. Το σενάριο αυτό «θόλωσε» πριν καλά- καλά μπει η χρονιά, όταν έγινε σαφές ότι το κύμα της πανδημίας, που σαρώνει όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, δεν θα επιτρέψει το γρήγορο άνοιγμα των συνόρων.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο εναλλακτικό σενάριο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, βάζοντας τον πήχη στο 50% των εισπράξεων του 2019, δηλαδή στα περίπου 9 δισ. ευρώ. Από τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα (στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών), φαίνεται, όμως, ότι στο οικονομικό επιτελείο «δουλεύουν», πλέον, στο δυσμενέστερο σενάριο, καθώς ο Ιούνιος άρχισε να «θολώνει» για τα καλά, ενώ και οι επόμενοι μήνες ενέχουν το στοιχείο της μεγαλύτερης αβεβαιότητας ως προς τις χώρες- πελάτες της Ελλάδας. Τι προβλέπει αυτό το σενάριο; Εισπράξεις στο 40% του 2019, δηλαδή κάτι παραπάνω από 7 δις ευρώ.
Αναμφίβολα προκάλεσε αίσθηση ο υπολογισμός του υπουργού Οικονομικών ότι η επιβεβαίωση του «μαύρου» σεναρίου, θα «κόψει» περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ, ωστόσο όπως τονίζουν παράγοντες του Τουρισμού, ενδεχομένως αυτός ο υπολογισμός να είναι και συντηρητικός, καθώς η επίπτωση του κλάδου στο ΑΕΠ είναι οριζόντια, λειτουργώντας ως ντόμινο.
Μελετώντας τα ποιοτικά στοιχεία του 2019, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ κατέληξε στο ότι η οικονομική συνεισφορά του κλάδου αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχεί μεταξύ 27,5% έως 33,1%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Αντιστρόφως, για κάθε 1 δις ευρώ που λείπει από τον Τουρισμό, «σβήνουν» ως και 2,65 δις ευρώ από το ΑΕΠ, εξ ου και οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειωτέον ότι η οικονομία τριών νησιωτικών Περιφερειών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει άμεσα στην αιχμή του (Q3) στο 17,1% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,6% και 45,2% ενώ αποτέλεσε και αποτελεί βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας. Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 87,6% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων!