Λιανεμπόριο: Φαύλος κύκλος με προμηθευτές και επιταγές «κανόνια»
Να ξεκινήσουμε με τα βασικά. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο συνεισέφεραν στο ΑΕΠ το 2019 κάτι παραπάνω από 17 δισ. ευρώ, δηλαδή με απλά λόγια “έχτισαν” περίπου το 11% του ΑΕΠ της χώρας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος, για να αντιληφθεί ότι αν οι επιχειρήσεις του κλάδου καταρρεύσουν, το πρόβλημα θα είναι ευρύτερο.
“Με τρομάζει η επόμενη ημέρα” εκμυστηρεύεται στο economistas άνθρωπος της αγοράς, με πολλά “γαλόνια”, σημειώνοντας ότι μετά από μια δεκαετή κρίση, η πανδημία άνοιξε ένα νέο φαύλο κύκλο, που πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα, έτσι ώστε η ζημιά να περιοριστεί. Αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι η προσαρμογή των “εργαλείων” του υπουργείου Οικονομικών στα δεδομένα που δημιουργεί το τρίτο lockdown, μετά από την παρατεταμένη καραντίνα του Νοεμβρίου, η οποία τελικά επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά για μόλις ένα 15νθήμερο.
Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το λιανικό εμπόριο και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης, είναι το αδιάθετο stock εμπορευμάτων, που δεν απειλεί μόνο τους ίδιους τους εμπόρους αλλά και τους προμηθευτές τους, εξ ου και ο νέος φαύλος κύκλος. “Το Σεπτέμβριο κανείς δεν περίμενε τέτοιο πράγμα”, παρατηρεί ο ίδιος άνθρωπος, σημειώνοντας ότι τότε ήταν η κρίσιμη περίοδος, όπου τα εμπορικά έκαναν το stock τους για τη χειμερινή περίοδο. Πριν καλά- καλά γεμίσουν τις βιτρίνες τους, ήρθε το lockdown και τους παγίδευσε.
Ένα μέσο εμπορικό κατάστημα ένδυσης, αγόρασε εμπόρευμα αξίας 70.000- 80.000 ευρώ γι αυτήν την σεζόν, η οποία συμπεριλαμβάνει τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και τις χειμερινές εκπτώσεις. Το εμπόρευμα αυτό παραμένει σε αποθήκες και ράφια αδιάθετο, καθώς με click away και φυσική παρουσία πελατών για 15 ημέρες δεν ήταν δυνατόν να πουληθεί. Με δεδομένο ότι ελάχιστοι από τους εμπόρους αγοράζουν τοις μετρητοίς από τους προμηθευτές τους, αυτοί βρίσκονται με “άδειες” επιταγές στα χέρια τους. Επί του παρόντος, οι επιταγές αυτές είναι “παγωμένες”, ωστόσο κάποια στιγμή- όχι πολύ μακρινή- θα πρέπει να πληρωθούν, για να μη σκάσουν “κανόνια”.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής γι’ αυτούς τους “ευαίσθητους” κλάδους. Στο σύνολο του περασμένου έτους, οι βιοτεχνίες ενδυμάτων είδαν την παραγωγή τους να κατρακυλάει κατά 31,8% και ειδικά τον Δεκέμβριο κατά 50%, με ό,τι συνεπάγεται φυσικά αυτό για τον τζίρο τους και τους εργαζομένους τους. Αντιστοίχως, οι βιοτεχνίες δερμάτινων ειδών είδαν την παραγωγή τους να “βουτάει” 41,3% το 2020 και ειδικά το Δεκέμβριο κατά 55,3%!
Η προσδοκία των εμπόρων ήταν ότι στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου ως το τέλος Φεβρουαρίου, θα μπορούσαν να ξεστοκάρουν με... τρελές προσφορές. Όντως τα πρώτα στοιχεία έδειξαν τζίρο γύρω στο 1-1,5 δισ ευρώ (γύρω στα 4-4,5 δισ ο συνήθης τζίρος αυτής της περιόδου), επιτρέποντας την αισιοδοξία ότι θα φτάσει ως τα 2,5 δισ ευρώ. Το νέο lockdown σκιάζει, πλέον, αυτές τις προσδοκίες, καθώς συν τοις άλλοις το εμπόρευμα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός σεζόν. Κλασικά ρούχα, όπως τα ανδρικά κοστούμια, μπορούν υπό προϋποθέσεις να πουληθούν και την επόμενη χειμερινή σεζόν, αλλά ρούχα μόδας θα πάνε για “σκότωμα” κι όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, πολλά από αυτά θα καταλήξουν ακόμα και στις λαϊκές αγορές.
Ο κλάδος αναμένει τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, στο οποίο βασίζει τις ελπίδες του για διάσωση. “Θα είναι σημαντικό, αν στηθεί όπως το φανταζόμαστε”, λένε χαρακτηριστικά αναμένοντας τη σχετική υπουργική Απόφαση. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, πάντως, ότι το πρόγραμμα θα στοχεύει σε μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα άλλα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.