Οριστικά στην «κατάψυξη» η έκδοση 5ετούς ομολόγου
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ήταν στα σκαριά, ήταν μια έκδοση 5ετούς ομολόγου, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητούσε 1-2 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι υπήρχαν έντονες διεργασίες προκειμένου η έκδοση αυτή να συμπέσει με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ώστε να ενισχυθεί επικοινωνιακά το μήνυμα της εξόδου από τη στενωπό των Μνημονίων και της επιστροφής στην κανονικότητα. Οι αναταράξεις λόγω Ιταλίας, που εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κατ’ αρχάς «πάγωσαν» τις διεργασίες και πλέον ο φάκελος έχει μπει στην «κατάψυξη» έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες.
Ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για το «πάγωμα» της έκδοσης; Όπως σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, εάν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χτυπούσε την πόρτα των αγορών, η τιμή που έπαιρνε για το 5ετές θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση 3,7- 3,75%. Πρόκειται σαφώς για χαμηλότερη τιμή από το 10ετές που «παίζει» σταθερά κοντά στο 4,3%, ωστόσο η σύγκριση πρέπει να γίνει με την έκδοση του 7ετούς, η οποία συνοδεύτηκε με επιτόκιο 3,5%.
Στη λογική του «περίμενε» κινείται, άλλωστε και ο ESM, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΟΔΔΗΧ, παρέχοντας ατύπως τεχνικές συμβουλές. Πέρα, όμως, από αυτόν το ρόλο, η εμπλοκή του ESM στην υπόθεση του ελληνικού Χρέους έχει κι άλλη διάσταση, η οποία δεν αφορά στο ότι είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, αλλά στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μπλεγμένο; Μάλλον όχι αν ρίξει κανείς φως στα ψιλά γράμματα των δανειακών συμβάσεων που έχει συνάψει η χώρα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Μια από τις βασικές αποστολές του περιβόητου «μαξιλαριού» είναι να αξιοποιηθεί, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ξεφορτωθεί ακριβό χρέος, κάνοντας αρχή με τα περίπου 10 δις ευρώ. Χρειάζεται άραγε να συμφωνήσει η Ελλάδα με το Ταμείο πριν γίνει αυτό; Υπάρχει ποινή προεξόφλησης; Κάθε άλλο. Το ΔΝΤ έχει… ανοικτές αγκάλες σε αυτήν την προοπτική. Το «κλειδί» το κρατά άλλος. Ο ESM, από τον οποίο τυπικά πρέπει να πάρει άδεια η Ελληνική Δημοκρατία, προκειμένου να εξοφλήσει πρόωρα το ΔΝΤ.
Όταν μπήκε το Ταμείο στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας- και όχι μόνο- έφερε μαζί του, βάσει Καταστατικού, το αποκαλούμενο Preffered Creditor Status, που το βάζει πρώτο στη σειρά των πιστωτών. Προκειμένου, λοιπόν, ο ESM να κρατήσει το ΑΑΑ στην αξιολόγηση του, εισήγαγε κι αυτός μια σχετική ρήτρα στις συμβάσεις του. Ποιος είναι, λοιπόν, ο μυστικός δεσμός του με το ΔΝΤ; Αν δεν δώσει άδεια για πρόωρη εξόφληση του Ταμείου, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώνει ισόποσα και τον ESM.
Κι αν το θέμα αυτό μάλλον θα έχει αίσια κατάληξη, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM δεν φαίνεται διατεθειμένος να «κόψει» την εξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα πριν ξεμυτίσει στις αγορές θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά άλλα θέματα, αν δεν θέλει να βρει απαγορευτικά επιτόκια. Αφήνοντας κανείς στην άκρη τους εξωγενείς παράγοντες- χθες η Τουρκία, σήμερα η Ιταλία, αύριο κάποιος άλλος- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά στα τετ-α-τετ με εκπροσώπους funds είναι ένας έντονος προβληματισμός για τις ελληνικές τράπεζες, που έχει ενταθεί μετά από τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές τις προηγούμενες ημέρες.
Ο λόγος είναι προφανής: αν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να παίξουν το βασικό τους ρόλο, δηλαδή το ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας, τότε οι υπολογισμοί για το ΑΕΠ πάνε περίπατο, οπότε μοιραία και ο σχεδιασμός βιωσιμότητας του χρέους μεσομακροπρόθεσμα καταρρέει…