Συναγερμός για την απασχόληση

Φωτογραφία: Eurokinissi

Το τρίτο κύμα της πανδημίας και το διαφαινόμενο νέο lockdown, έστω με ηπιότερα χαρακτηριστικά, αδρανοποιεί μέχρι νεωτέρας το σχέδιο για την αντικατάσταση του “εργαλείου” των αναστολών συμβάσεων, από μια μαζική υπαγωγή στο πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”.

Αντιθέτως, η πετυχημένη μέχρι τώρα- εκ του αποτελέσματος- συνταγή της προστασίας των θέσεων εργασίας, μέσω των αναστολών συμβάσεων, θα παραταθεί μέχρι νεωτέρας, ενώ παράλληλα θα “τρέχει” και το “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, εξ ου και η αναζήτηση από την κυβέρνηση των... περισσευμάτων από το πρόγραμμα SURE, καθώς τα 2,7 δισ που ήδη αντλήσαμε δεν φτάνουν ούτε για... ζήτω. Περιττό είναι φυσικά να αναφερθεί ότι η παράταση ή μάλλον η ένταση της υγειονομικής κρίσης, που διατηρεί υποχρεωτικά στον “πάγο” την αγορά εργασίας, θα υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει και το 2021 μέρος ή το σύνολο του Δώρου Πάσχα των εργαζομένων που βρίσκονται και θα παραμείνουν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους επίδομα εορτών Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ' όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου κι από αυτό γίνεται σαφές ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν “ξεκρέμαστοι” αν δεν παρέμβει- όπως πέρσι- το Κράτος.

Με βάση τα στοιχεία του περασμένου μήνα και το Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 620 χιλιάδες εργαζόμενοι θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο θα ανέβει ο αριθμός αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επαναφορά περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο και σε άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν π.χ. με ραντεβού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην κυβέρνηση προτιμούν την “αιμορραγία” των κρατικών ταμείων για την καταβολή των ειδικών αποζημιώσεων και την κάλυψη των εισφορών, από το να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι απολύσεων, ανάλογο με αυτό που παρασύρει την αγορά εργασίας στην Ιταλία και την Ισπανία.

Στη χώρα της Ιβηρικής, περίπου 219 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα η ανεργία να “σκαρφαλώνει” περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ελλάδας, η οποία επί του παρόντος έχει διαψεύσει τις προβλέψεις για αύξηση της στα επίπεδα του 19%. Στην Ιταλία οι απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της πανδημίας και των συνακόλουθων περιοριστικών μέτρων, εκτιμώνται σε 1 εκατομμύριο κατά το τελευταίο έτος και αφορά σε εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT, το Δεκέμβριο 2020 το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 9% (+0,2 μονάδες) και πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους αυτοαπαχολούμενους, ενώ στους νέους το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 29.7% (+0,3 μονάδες). Σε σχέση με το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, καταγράφονται 444 χιλ. εργαζόμενοι λιγότεροι, ήτοι μείωση της απασχόλησης κατά 1,9%.

Στη Γερμανία, που εφαρμόζουν ευλαβικά το καθεστώς της επιδοτούμενης βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για να αποφύγουν μια “έκρηξη” των απολύσεων, ο αριθμός των εργαζόμενων με καθεστώς βραχυπρόθεσμης εργασίας, από 2,2 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο 2020 αυξήθηκε σε 2,6 εκατομμύρια τον Ιανουάριο 2021. Ο τομέας της φιλοξενίας και του τουρισμού είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο. Στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, τομείς που έχουν υποστεί τις περισσότερες δυσμενείς επιπτώσεις από το σκληρό «lockdown», το καθεστώς βραχυχρόνιας εργασίας καλύπτει το 55,9% του συνόλου των εργαζομένων στους συγκεκριμένους τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ