Ποδαρικό στις αγορές με μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες

Φωτό: Pixabay

Με τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στη γειτονική Ιταλία, ξημερώθηκαν στην Αθήνα, όσοι πρέπει να πατήσουν το “κουμπί” για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, που σηματοδοτεί την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2021.

“Εξαρτάται από το τι θα γίνει στην Ιταλία”, έλεγαν αργά χθες το βράδυ στο economistas πηγές κοντά στη διαδικασία, αποφεύγοντας έτσι να “δέσουν” την έναρξη της διαδικασίας σήμερα, παρά το ότι η εικόνα στις αγορές δεν μαρτυρούσε νευρικότητα. Ο παράγων “Ιταλία” ήταν, άλλωστε, αυτός που “τρέναρε” την πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2021, η οποία είχε “κλειδώσει” εδώ και εβδομάδες ότι θα είναι 10ετές.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα ζητήσει και θα αντλήσει 2,5- 3 δισ ευρώ, ωστόσο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, “όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση και το προφίλ των επενδυτών”. Όσον αφορά στην απόδοση του νέου 10ετούς, που στην πραγματικότητα έχει διάρκεια 10 έτη και 6 μήνες, καθώς λήγει τον Ιούνιο του 2031, οι ίδιες πηγές κρατώντας μικρό καλάθι σημειώνουν πως “ο,τιδήποτε κάτω από 1% είναι ευπρόσδεκτο”. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα άντλησε 3 δισ ευρώ με 10ετές και απόδοση 1,568%, ενώ με το reopening του Σεπτεμβρίου πήρε άλλα 2,5 δισ ευρώ με απόδοση 1,187%.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Αθήνα προς τα έξω, με την έκδοση του 10ετούς και πολύ περισσότερο με το 30ετές που “αντάλλαξε” με τις ελληνικές τράπεζες πιάνοντας στον ύπνο τους ξένους, είναι απλό: “γνωρίζουμε ποιό είναι το fair price των ομολόγων μας και γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην είμαστε ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά διατηρούμε ένα τεράστιο ταμειακό απόθεμα, παρά το σεισμό της πανδημίας”. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την ώρα που η Ιταλία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, όντας υποχρεωμένη να βρίσκει 7-8 δισ ευρώ την εβδομάδα (!) για να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες που “γέννησε” η πανδημία, η Ελλάδα πέφτει στη μάχη των αγορών με “μαξιλάρι” 34,5 δισ ευρώ, παρά το ότι η χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης κόστισε πέρσι περί τα 24 δισ ευρώ κι ενώ έχουν ήδη “δεσμευθεί” τουλάχιστον 7,5 δισ ευρώ για το 2021.

Ενδεικτικό της στρατηγικής, που μέχρι τώρα αποδίδει καρπούς, είναι ότι το swap με τις τράπεζες, απ’ το οποίο ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2 δισ ευρώ για 30 έτη με επιτόκιο μόλις 1,375%, αιφνιδίασε πλήρως τους ξένους, που περίμεναν ότι η Ελλάδα θα κινηθεί... συμβατικά. “Θα βγει ή δεν θα βγει;” ήταν το ερώτημα που έμεινε να αιωρείται τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τα yields να πέσουν 10- 15 πόντους κι έτσι να δημιουργήσουν το κατάλληλο πεδίο για το νέο 10ετές.

Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε μεταδώσει το economistas, είναι ότι το swap του 30ετούς δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει “κανονικό” 30ετές. Τουναντίον. Εξαρχής η στρατηγική ήταν να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις και οι διαθέσεις των επενδυτών, να “μετρηθεί” η ζήτηση και μόλις βρεθεί το κατάλληλο “παράθυρο”, να πατηθεί το “κουμπί”. Κι αυτό ακριβώς θα γίνει...

ΣΧΕΤΙΚΑ