Eurogroup: Ρίσκο η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης αλλά…

Φωτογραφία: Shutterstock

Εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, που υποχρέωσε ακόμα και τη Γερμανία να ξανακλείσει δραστηριότητες, ο Χρ. Σταϊκούρας με τους ομολόγους του έκαναν έναν πρώτο απολογισμό των έως τώρα επιπτώσεων και «άγγιξαν» το «καυτό» θέμα των προκλήσεων που ξημερώνουν για όλους μετά το τέλος της πρωτοφανούς κρίσης.

Από τις επίσημες δηλώσεις, που έγιναν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά κι από τις πληροφορίες για τα όσα συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι άπαντες παραμένουν μουδιασμένοι, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί με φόντο τους εμβολιασμούς σε όλη ή σχεδόν όλη την Ευρώπη. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι το βάρος των ανακοινώσεων έπεσε στα σχέδια των κρατών- μελών για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά στη δημοσιονομική στρατηγική που θα εφαρμοστεί τους κρίσιμους μήνες που έρχονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ουδείς τόλμησε έστω να υπονοήσει ότι τα τεράστια ελλείμματα που προκάλεσε η διαχείριση της κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα. Ο «σπόρος» για την επιστροφή στη… νομιμότητα, πάντως, μπήκε.

«Η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι επικίνδυνη και όπου χρειάζεται, θα πρέπει να λαμβάνονται συνεχή, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης», αναφέρει το τεχνικό κείμενο εργασίας, που συζητήθηκε στο Eurogroup, με την επισήμανση ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές σε όλα τα κράτη- μέλη στη διάρκεια του 2021 και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύσουν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων στόχων». Πρόκειται για μια παράγραφο, όπου αποτυπώνεται η απόλυτη σύγχυση και αμηχανία μεταξύ των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, οι οποίοι από τη μια αναγνωρίζουν την ανάγκη να πέσει κρατικό χρήμα για να ορθοποδήσουν οι οικονομίες, αλλά από την άλλη δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τα… ιερά και τα όσια του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο φυσικά στήθηκε και συμφωνήθηκε υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Στην πραγματικότητα, ενώ όλοι ή σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι η πανδημία θα εντείνει τις ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης, δεν ξεκινά συζήτηση επί της ουσίας για την «επόμενη ημέρα», η οποία φαντάζει πιο δύσκολη για τις χώρες που μπήκαν με προβλήματα στη νέα κρίση, όπως η Ελλάδα. Με αυτό το δεδομένο και προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων από τους Βόρειους που αρέσκονται στις επιδείξεις ισχύος, στην Αθήνα προετοιμάζονται για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στην «επόμενη ημέρα». Το μόνο παρήγορο είναι ότι- προς το παρόν τουλάχιστον- όλοι συμφωνούν ότι το πότε και πώς θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης, θα αποφασιστεί από κοινού, πάντα όμως «με την πλήρη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας», ειδικά όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική των επόμενων χρόνων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αθήνας για το 2021 παραμένει ο ίδιος και δεν αναμένεται να τροποποιηθεί παρά μόνο εάν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας: στήριξη επιχειρήσεων- εργαζομένων ως τον Απρίλιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η «συνταγή» θα παραμείνει η ίδια κι αυτό το έχουν κάνει σαφές όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, αν και το σημείο «0» για την αλλαγή του μίγματος πολιτικής προκαλεί μια σχετική ανησυχία.

«Σίγουρα φέτος θα είναι καλύτερη χρονιά. Απαιτεί, όμως, μέτρο για να διαχειριστούμε τη μετάβαση από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, στα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή, για να συμπληρώσει ότι η δυσκολία της άσκησης του 2021 θα είναι η αλλαγή οπτικής γωνίας. Η πρώτη κρίσιμη, συνάμα δύσκολη απόφαση, θα αφορά στη λειτουργία της αγοράς τον επόμενο μήνα. Αν όλα πάνε καλά και το λιανεμπόριο- όπως και διάφορες υπηρεσίες όπως τα κομμωτήρια- παραμείνει ανοικτό, σε πλήρη λειτουργία, τότε γεννάται αυτομάτως ζήτημα για τη χρησιμότητα των αναστολών στις συμβάσεις των εργαζομένων. «Υπάρχει το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σημείωσε η ίδια πηγή, φανερώνοντας έτσι το βασικό σενάριο, που προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση του «εργαλείου» των αναστολών από το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών- μισθών.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό, καθώς οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν θα είναι «κλειστές», αλλά θα παραμένουν πληττόμενες εφόσον ληφθούν υπόψιν οι σωρευτικές απώλειες στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας, ακόμα κι αν συνυπολογίζονται κατά περίπτωση οι ενισχύσεις από τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που ενεργοποιήθηκαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και το Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις που απαλλάχθηκαν τον Ιανουάριο από την καταβολή ενοικίου, θα πάρουν αυτήν την «ανάσα», ενώ μένει να φανεί αν θα ανασταλούν και οι δόσεις ρυθμίσεων σε εφορίες- ΕΦΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ