Ερχεται ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση
Απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το χρονικό σημείο από όπου οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορέσουν να σηκώσουν ρολά και σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σχεδιάζουν ειδικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Αν και η εστίαση «απορρόφησε» περίπου 300 εκατ. Ευρώ από τον προηγούμενο κύκλο Επιστρεπτέας, οι φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι αυτό το δεύτερο, παρατεταμένο lockdown προστέθηκε στις απώλειες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βάλουν οριστικά «λουκέτο».
Σύμφωνα με έρευνα της OPINION POLL για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο σύνολο των επιχειρήσεων το 23% δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41.7%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις Επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους. Έτσι, θεωρείται φυσιολογικό, όταν το 24% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49.5% στην εστίαση και το 41.6% και 39.8% στις Επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πέρα από την κλαδική παρέμβαση, που σχεδιάζεται, η Επιστρεπτέα 5, η οποία άνοιξε χθες αυλαία, θα είναι και πάλι προσανατολισμένη στους «μικρούς», δηλαδή σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αρμόδιες πηγές αφήνουν, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στην Επιστρεπτέα 4 ως προς τις «κλειστές» επιχειρήσεις, δηλαδή το ελάχιστο ποσό να οριστεί στις 2.000 ευρώ, αντί των 1.000 ευρώ του γενικού κανόνα. Αντιθέτως, αυτό που δεν φαίνεται να «περπατάει» είναι η πρόταση των φορέων της αγοράς για μετατροπή του 70%- και όχι του 50%- του αναλογούντος ποσού σε επιχορήγηση.
Με φόντο τα αιτήματα λογιστών- φορέων για παράταση της α’ φάσης (υποβολή αιτήσεων) ως τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δηλώσεις ΦΠΑ, ήδη στην αγορά αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα». Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι ανάμεσα στα «εργαλεία», με τα οποία θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις κατά την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση, θα είναι η Επιστρεπτέα 6. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, η δομή και η στόχευση της θα είναι διαφορετική από τους πρώτους 5 γύρους, ενώ ανάλογη λογική θα έχουν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις (π.χ. ad hoc ρυθμίσεις οφειλών). Οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου θα ληφθούν αμέσως μετά το άνοιγμα της οικονομίας, όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα της ζημιάς από την πανδημία.