Πολιτική Προστασία: Στήνει επιχειρησιακά κέντρα στις 13 περιφέρειες
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή και διαχείριση επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας στις 13 περιφέρειες της χώρας, το οποίο θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα επόμενα έτη.
Το απόγευμα της Τρίτης το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει τα τεύχη των δύο διαγωνισμών για την κατασκευή των 13 νέων κέντρων, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν την καρδιά της πολιτικής προστασίας σε κάθε περιφέρεια.
Τα κέντρα θα λειτουργούν στα πρότυπα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων και θα φιλοξενούν κάτω από μία στέγη όλους τους φορείς αντιμετώπισης κινδύνων και διαχείρισης κρίσεων (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Λιμενικό και ένοπλες δυνάμεις).
Με πρόταση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας τα 13 επιχειρησιακά κέντρα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, προκειμένου να υπάρχει γεωγραφική συνοχή μεταξύ διαφορετικών κτηρίων.
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει επτά κέντρα πολιτικής προστασίας στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης που θα συνάψει η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές», η οποία είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου, με τον ιδιώτη ανάδοχο θα ανέλθει σε περίπου 71 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.
Εκτός από τη χρηματοδότηση, τη μελέτη και κατασκευή των περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρηση και φύλαξή τους για χρονικό διάστημα 25 ετών.
Στην συνολική αξία της σύμβασης σύμπραξης, η οποία θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 27 έτη, δεν περιλαμβάνεται η ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου.
Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται συνολικά έξι επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
Η συνολική αξία της σύμβασης υπολογίζεται σε 60,7 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ, δίχως να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πιθανή συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση του έργου.
Μετά από την έγκριση των τευχών δημοπράτησης θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου η διαδικασία ανάθεσης με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπνέει σε 35 ημέρες από τη δημοσίευσή της και στη συνέχεια θα γίνει επιλογή των σχημάτων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση.
Στο στάδιο αυτό τα υποψήφια σχήματα θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για την υλοποίηση του έργου και μετά από την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις ΣΔΙΤ έως το τέλος του 2021 λόγω της αναγκαιότητας του έργου, δεδομένου ότι τα νέα κέντρα θα αποτελέσουν τα θεμέλια του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
Η σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού προβλέπεται στο νόμο για την αναδιάρθρωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα επικίνδυνες καταστάσεις που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές.
Τα περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας ενεργοποιούνται και κλιμακώνουν το επίπεδο ετοιμότητας και δράσης τους με ευθύνη των κατά τόπων αρμόδιων περιφερειακών συντονιστών πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα 13 νέα περιφερειακά κέντρα θα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο του 2023.