Σήμα στις αγορές με την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ
Με έναν σμπάρο, δυο τριγόνια θέλει να πετύχει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας την πρόθεση του να απαλλαγεί εδώ και τώρα από δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να εξοφληθούν ως το τέλος του 2022. Από τη μια, η Ελλάδα θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προφίλ του Χρέους της κι από την άλλη θα περιορίσει στο ελάχιστο τη μάλλον ενοχλητική παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας.
Η απόφαση για μια νέα προεξόφληση “αλμυρών” δανείων του Ταμείου είναι ειλημμένη εδώ και μήνες κι αν δεν είχε προκύψει η πανδημία, θα είχε ήδη υλοποιηθεί. Τα δεδομένα, που ουσιαστικά επιβάλλουν την απαλλαγή από τα πιο ακριβά δάνεια, είναι συγκεκριμένα: 1) η Ελλάδα, παρά τα 24 δισ ευρώ που “έπεσαν” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην οικονομία, διατηρεί ένα ταμειακό απόθεμα που ξεπερνά τα 30 δισ ευρώ 2) τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και όλα δείχνουν ότι η τάση θα παραμείνει πτωτική λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Ανατρέχοντας κανείς στο προφίλ του ελληνικού Χρέους, μπορεί να διαπιστώσει ότι το 2021 πρέπει να πληρωθούν 1,869 δισ ευρώ προς το ΔΝΤ και το 2022 άλλα 1,857 δισ ευρώ. Αυτό το “πακέτο” των περίπου 1,6 δισ ευρώ θα εξοφληθεί στις αρχές της νέας χρονιάς- το Φεβρουάριο αν όλα πάνε καλά- κι έτσι θα απομένουν 1,297 δισ ευρώ για το 2023 κι άλλα 285 εκατ. Ευρώ για το 2024, περιορίζοντας την “παρουσία” του ΔΝΤ στα 1,6- 1,7 δισ ευρώ (αν συνυπολογιστούν και οι ισοτιμίες). Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να απαλλαγεί πλήρως από την παρουσία του ΔΝΤ, εξοφλώντας εδώ και τώρα το υπόλοιπο των δανείων, ωστόσο κρίνεται πως στην παρούσα φάση κι ενώ η Ελλάδα δεν έχει επανέλθει ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα, η έστω ισχνή παρουσία του Ταμείου λειτουργεί καθησυχαστικά για τους πιο “ανήσυχους” επενδυτές και σίγουρα για τους “σφικτούς” του Eurogroup.
Τα οφέλη από την προεξόφληση αυτών των 3,6 δισ. ευρώ είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχάς, εξοικονομούνται γύρω στα 70-80 εκατ. Ευρώ, λόγω της διαφοράς επιτοκίου. “Γιατί να μην γλιτώσεις 60 ή 70 ή 80 εκατ. Ευρώ;” σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, παρατηρώντας ότι τα συγκεκριμένα δάνεια επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,05%, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι “παρκαρισμένα” σε τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια. Πέρα από τον επιτοκιακό κίνδυνο- ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στους επόμενους 24 μήνες- εξαλείφεται και ο όποιος συναλλαγματικός κίνδυνος, αλλά το πιο σημαντικό όφελος μπορεί να προκύψει από το σήμα που εκπέμπει η χώρα προς τις αγορές. Η εκτίμηση είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις βοηθούν τους Οίκους Αξιολόγησης να κάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα το επόμενο βήμα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, ενώ πείθονται και οι πιο διστακτικοί επενδυτές ότι τα κεφάλαια τους είναι ασφαλή σε ελληνικούς τίτλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά- που έχει ήδη κάνει τις σχετικές ζυμώσεις σε τεχνικό επίπεδο- θα ενημερώσει σχετικά το Euroworking Group στις αρχές Ιανουαρίου, έτσι ώστε το θέμα να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα αποσταλούν οι προβλεπόμενες επιστολές στον ESM/EFSF, που πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την κατ’ εξαίρεση (waiver) πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, χωρίς να ενεργοποιείται η ρήτρα για εξόφληση του συνόλου των δανείων προς τον Ευρωμηχανισμό. Αν όλα πάνε καλά- η εμπειρία από την προηγούμενη προεξόφληση των 2,7 δισ ευρώ προς το ΔΝΤ δείχνει ότι τέτοιες κινήσεις επικροτούνται- τότε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου θα “κλειδώσει” η προεξόφληση. Φυσικά στο μεσοδιάστημα, η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά δόσεις περίπου 440 εκατ. Ευρώ προς το ΔΝΤ.