Πώς θα γίνει το «κούρεμα» ενοικίων στις πληττόμενες επιχειρήσεις
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός αναλαμβάνει για το επόμενο δίμηνο- κατ’ ελάχιστον- το μεγαλύτερο κόστος της μείωσης ενοικίων επαγγελματικής στέγης, καθώς για κάθε 100 ευρώ ενοικίου θα πληρώνει τα 60 ευρώ στον ιδιοκτήτη, τα οποία θα είναι μάλιστα αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Η συνεισφορά των ενοικιαστών- επιχειρήσεων πέφτει στα 20 ευρώ, ενώ η ονομαστική απώλεια των υπολοίπων 20 ευρώ ανά 100 ευρώ μισθώματος σχεδόν ισοφαρίζεται από την ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση της κρατικής αποζημίωσης.
Οι σχετικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, λίγο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού, έγιναν την ώρα που ενισχύεται η αίσθηση- σχεδόν βεβαιότητα- ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα να απαιτείται η στήριξη των περίπου 200.000 επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, σε κλάδους που έχουν «γονατίσει». Λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός έχουν κατεβάσει ρολά από τις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ όπως παραδέχονται τα συναρμόδια υπουργεία, το σύστημα click away επ’ ουδενί υποκαθιστά τη φυσική παρουσία των πελατών εξ ου και η αντιμετώπιση αυτών των καταστημάτων ως «κλειστών».
Ένα από τα μέτρα στήριξης των εν λόγω κλάδων είναι η ενίσχυση του «κουρέματος» ενοικίου στο 80% από 60% με το ισχύον σύστημα. Σημαντική διαφορά, προς όφελος των ιδιοκτητών, είναι ότι η αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια δεν αυξάνεται απλώς στο 60% από 50%, αλλά υπολογίζεται επί του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί της απώλειας ενοικίου. Όπως σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο iefimerida «η στόχευση είναι να ανακουφιστούν ιδιοκτήτες που δεν αποκρύπτουν εισόδημα με χαμηλότερα μισθώματα».
Έτσι, για ενοίκιο 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο:
- ο καταστηματάρχης θα πληρώσει ενοίκιο 200 ευρώ ("κούρεμα" 80%)
- ο ιδιοκτήτης θα πάρει από το Κράτος 600 ευρώ (60% επί του ενοικίου) και 200 ευρώ από τον καταστηματάρχη
Με το σημερινό σύστημα, για 1.000 ευρώ ενοίκιο:
- ο καταστηματάρχης θα πλήρωνε 400 ευρώ ("κούρεμα" 40%)
- ο ιδιοκτήτης θα έπαιρνε από το Κράτος 200 ευρώ (50% επί της απώλειας) και 400 ευρώ από τον καταστηματάρχη
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, αν και σημειώνει πώς θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν στα ευνοϊκά μέτρα τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, καθώς επί του παρόντος έχουν εξαιρεθεί. Προς διευκρίνιση είναι, επίσης, το αν η ενίσχυση της κρατικής «ασπίδας» θα καλύψει και επιχειρήσεις που ναι μεν είναι «κλειστές», αλλά εμφανίζουν αύξηση τζίρου λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Για τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου. «Είναι κρίσιμο να διασφαλιστούν κατ’ αρχάς οι θέσεις εργασίας τους» παρατηρούν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δικαιούνται «κούρεμα» 40% στο ενοίκιο της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας, ενώ ως εισοδηματική ενίσχυση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Οι συνολικές απώλειες για τους εργαζόμενους εξαρτώνται από τον ονομαστικό μισθό τους, με τα στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να συγκλίνουν στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης, έχουν μισθό ως 800 ευρώ.