Πέφτει το κόστος δανεισμού- Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για μέτρα στήριξης

Κόσμος στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο Σύνταγμα / Eurokinissi

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λύνοντας έτσι τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών, που μπορεί να ποντάρει στην άντληση φτηνού χρήματος για να ανατροφοδοτεί το “μαξιλάρι” κι εν συνεχεία να ρίχνει “ζεστό” χρήμα στην οικονομία.

Το 5ετές ομόλογο βρέθηκε μια ανάσα από το “0”, με την απόδοση του να διαμορφώνεται στο 0,08%, ενώ το 10ετές συνεχίζει την τρελή του πορεία με περαιτέρω πτώση στο 0,55%. Όσο, δε, για τα έντοκα γραμμάτια, που αποτελούν πολύτιμο “εργαλείο” ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου όλους αυτούς τους μήνες, παραμένουν σε αρνητικά επιτόκια.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του economistas, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη Βουλή ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα διαμορφώνονται στα 30,5 δισ ευρώ στο τέλος της χρονιάς, παρά τις “ενέσεις” ρευστότητας, τις αναστολές φόρων- εισφορών, τις έκτακτες δαπάνες και την υστέρηση των φορολογικών εσόδων ελέω πανδημίας. Αυτό το όριο ασφαλείας- των 30 δισ ευρώ- θα διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, με εκδόσεις ομολόγων τουλάχιστον 13 δισ ευρώ, καθώς ενισχύεται η αίσθηση ότι για τα μέτρα στήριξης του 2021 θα απαιτηθούν περισσότερα από τα 7,5 δισ ευρώ που έχει ήδη προβλέψει ο Προϋπολογισμός. Η “συνταγή”, όμως, θα είναι διαφορετική.

Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο economistas σημείωσε ότι ενώ στις τρεις πρώτες φάσεις της πανδημίας- δηλαδή στο 1ο lockdown, στους μήνες του τουρισμού και στο 2ο lockdown- τα μέτρα στήριξης ήταν οριζόντια, στην τέταρτη φάση, που σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες. “Θα βρούμε αυτούς που κινδυνεύουν”, σημείωσε χαρακτηριστικά, εντάσσοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το “κούρεμα” κατά 80% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, σε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας” συμπλήρωσε ο ίδιος, “φωτογραφίζοντας” επιχειρήσεις κλάδων που θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση κι απαγορεύσεις για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Με αυτή τη λογική, δεν προκρίνονται οι εισηγήσεις παραγόντων της αγοράς για οριζόντιο “κούρεμα” φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, ενώ και η πρόταση για προσαρμογή των 3 πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής στους κανόνες του 4ου κύκλου, δηλαδή η μετατροπή του 50% σε επιχορήγηση, δεν εξετάζεται. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, πέρα από το υψηλό δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, δεν εξυπηρετείται η στρατηγική των στοχευμένων παρεμβάσεων.

Αυτό που αποκάλυψε, πάντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού, είναι ότι και ο 5ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής θα χρησιμοποιηθεί ως “ασπίδα” για τους “μικρούς” και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με φόντο τα απολογιστικά στοιχεία της επιστρεπτέας 4, που δείχνουν ότι χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις, λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, αυτοκινητιστές ταξί, κομμωτήρια κ.λ.π. πήραν- μαζί με τις επιχειρήσεις εστίασης- τη μερίδα του λέοντος των 2,2 δισ ευρώ, η επιστρεπτέα 5 θα βασιστεί στα δύο ίδια δομικά στοιχεία: 1) το 50% των ποσών θα επιχορήγηση και 2) θα προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ