«Λαβράκια» από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις δηλώσεις Covid

Φωτογραφία: Shutterstock

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή και στα μέτρα στήριξης απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Μετά την αποκάλυψη ότι πολλοί πονηροί έτρεξαν να κάνουν εικονικές προσλήψεις μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης για το δεύτερο lockdown, αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα των πρώτων διασταυρώσεων που έκανε η ΑΑΔΕ στις δηλώσεις Covid για τις φοροεκπτώσεις λόγω «κουρεμένων» ενοικίων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 25% των αιτήσεων απορρίφθηκε, όχι για τεχνικούς λόγους αλλά γιατί σε πολλές περιπτώσεις είτε η επιχείρηση δεν ήταν πληττόμενη είτε ο εργαζόμενος δεν είχε τεθεί σε αναστολή είτε γιατί δεν υπήρχε καν ενεργή μίσθωση. Το άκρον άωτον ήταν, όμως, οι περιπτώσεις όπου εκμισθωτές απαίτησαν φοροέκπτωση, χωρίς να είναι δηλωμένο το ακίνητο στο Ε9!!!

Πρόκειται για 416 περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι εκτός από την απόρριψη του αιτήματος τους για φοροέκπτωση, κινδυνεύουν με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα ακίνητα και πιθανώς για τα αδήλωτα ενοίκια προηγούμενων ετών.

Επί συνόλου 79.306 αιτήσεων φοροέκπτωσης που απορρίφθηκαν:

  • Οι 45.788 αφορούν σε μη πληττόμενους μισθωτές για χρήση επαγγελματικής στέγης
  • Οι 22.511 αφορούν στη διαφορά με το μηνιαίο μίσθωμα που έχει δηλωθεί στην εφορία (αυτοί καλούνται για διόρθωση)
  • Οι 28.981 αφορούν σε εργαζόμενους αλλά όχι στην κατοικία τους
  • Οι 21.074 σε ποσοστά μείωσης ενοικίου χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στο νόμο
  • Οι 4.791 σε δηλώσεις επαγγελματικής στέγης από μη επιτηδευματίες
  • Οι 6.710 σε περιπτώσεις όπου η μίσθωση έχει λυθεί
  • Οι 1.233 σε περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο
  • Οι 553 δεν έχουν συμπληρωμένο ΑΦΜ μισθωτή
  • Οι 1.237 αφορούν σε εκμισθωτή που απεβίωσε
  • Οι 524 σε μισθωτή νομικό πρόσωπο
  • Οι 583 σε εργαζόμενους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας
  • Οι 179 σε περιπτώσεις όπου δεν έχει δηλωθεί η χρήση του ακινήτου  

Σημειώνεται ότι δικαίωμα αποζημίωσης συμψηφισμού φόρου είχαν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου είχαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά συνολικά υποβλήθηκαν συνολικά 338.528 δηλώσεις COVID εκ των οποίων 259.530 δηλώσεις αφορούν επαγγελματική στέγης και 78.998 δηλώσεις κατοικία. Η επιδότηση , υπό μορφή συμψηφισμών με φορολογικές τους υποχρεώσεις, έφθασε τα 42,841 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα 27,1 εκατ. ευρώ (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 15,6 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ με 45.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία:

● για την υποβολή των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αρχικών ή τροποποιητικών, για μισθώσεις που ήταν σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020. Η παράταση αυτή καταλαμβάνει και τις μισθώσεις που είχαν συναφθεί πριν την 01.01.2014, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

● για την υποβολή δήλωσης λύσης της μίσθωσης, σε περίπτωση που αυτή έχει λυθεί μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι αν δε δηλωθεί η λύση μέχρι την ως άνω προθεσμία, η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Επίσης, παρατάθηκε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020, για τους εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για διόρθωση λαθών ή παραλείψεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ