Γραφείο Προϋπολογισμού: Συστάσεις και διαπιστώσεις για τη ζημιά του νέου lockdown

NEWSROOM
Γραφείο Προϋπολογισμού: Συστάσεις και διαπιστώσεις για τη ζημιά του νέου lockdown
Eurokinissi

Διαχείρισιμες, βραχυχρόνια, χαρακτηρίζονται από το ΓΠΚ οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και οι έκτακτες «ενέσεις» από την ΕΚΤ, λειτουργούν ως αμορτισέρ και για την Ελλάδα.

Παρά ταύτα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κίνδυνους για την οικονομία. «Η διάρκεια όσο και η έκταση των επιπτώσεων αυτού του δεύτερου κύματος είναι άγνωστες, γνωρίζουμε όμως πως όσο διευρύνονται οι οικονομικές και δημοσιονομικές απώλειες της πανδημίας, τόσο παρατείνεται ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι την επαναφορά στην προ κορωνοϊού κατάσταση», σημειώνει το ΓΠΚ, με φόντο την παράταση των περιορισμών στην αγορά.

Σύμφωνα με το ΓΠΚ, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί ο πολύ υψηλός λόγος του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, παρότι το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών και χαμηλό κόστος δανεισμού, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας όταν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Ως προς τη «συνταγή» για την επόμενη ημέρα, το ΓΠΚ θεωρεί ότι απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός, που δεν θα περιορίζεται στις αναγκαίες μεταβιβάσεις και φοροαπαλλαγές αλλά θα στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τόσο σε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό όσο και σε υποδομές, προκειμένου βραχυπρόθεσμα να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στις καθημερινές δραστηριότητες και μετακινήσεις των πολιτών – και κατά συνέπεια στις οικονομικές επιπτώσεις – και μεσοπρόθεσμα να αναβαθμιστεί το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών που αποτελούν προϋποθέσεις για τον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης.

Φως έπεσε, εν τω μεταξύ, στις εκκρεμείς συντάξεις, που αποτέλεσαν πεδίο τριβής μεταξύ του ΓΠΚ και του ΕΦΚΑ, λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε τελικά στη διάθεσή του ΓΠΚ ο ΕΦΚΑ, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μειώθηκε από 164.680 στο τέλος Ιουνίου 2020 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 640 εκατ. ευρώ) σε 163.224 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 620 εκατ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις συνταξιοδότησης μειώθηκαν από 138.323 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 633 εκατ. ευρώ) σε 133.354 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 608 εκατ. ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ