Σχέδιο - γέφυρα για το πρώτο εξάμηνο του 2021

Η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί τον Ιούνιο / Eurokinissi

Στις πυρετώδεις προετοιμασίες για το πρώτο κύμα εμβολιασμών, έχουν πέσει- και δικαίως- τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να προσαυξάνουν ως προς την επίτευξη του στόχου για χτίσιμο τείχους ανοσίας ως τον Ιούνιο.

Η δεύτερη καραντίνα ήρθε σε μια στιγμή όπου η αγορά έδειχνε να αποκτά έναν στοιχειώδη βηματισμό και στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν τα κουμάντα τους προκειμένου να στηριχθούν κλάδοι κι επιχειρήσεις με βαρύτερα τραύματα από το πρώτο εξάμηνο της πρωτοφανούς κρίσης. Πλέον, όλα έχουν αλλάξει και τα 7,5 δισ. ευρώ, που ήδη έχει προβλέψει ο Προϋπολογισμός για τους πρώτους μήνες του νέου έτους, ενδεχομένως να μην επαρκούν αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μπαράζ “λουκέτων” στον τουρισμό, στην εστίαση και όχι μόνο.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης, που διαμορφώνεται μετά το δεύτερο lockdown κι ετοιμάζονται να προσαρμόσουν αναλόγως τη στρατηγική τους. Η πρόκληση είναι να στηθεί μια “γέφυρα” που θα οδηγήσει επιχειρήσεις κι εργαζόμενους στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν δηλαδή οι εμβολιασμοί θα έχουν αποκαταστήσει σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Το κρίσιμο είναι, λοιπόν, το μοντέλο των μέτρων στήριξης που θα εφαρμοστεί εφεξής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πέρα από τα οριζόντια “εργαλεία” που ήδη “τρέχουν” με επιτυχία (αναστολές συμβάσεων, “κούρεμα” ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων) εξετάζονται ad hoc παρεμβάσεις είτε κλαδικά είτε για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα γίνει ο απολογισμός των ζημιών και από το δεύτερο lockdown και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης, τα οποία θα ενεργοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις ειδικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνεται το “Πρόγραμμα Επιδότησης Ζημιών” για τα τουριστικά καταλύματα. Αυτήν τη στιγμή ο κλάδος “μετράει” απώλειες τζίρου γύρω στο 50% στο θεωρητικά καλό καλοκαιρινό τρίμηνο, ενώ το δεύτερο lockdown σήμανε και το τέλος του χειμερινού, εσωτερικού τουρισμού, με αποτέλεσμα πάνω από 2.000 καταλύματα τέτοιου τύπου να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Ως μοντέλο για την επιδότηση των ζημιών θα χρησιμοποιεί αυτό που εφαρμόστηκε στα τουριστικά λεωφορεία, σε θέατρα και κινηματογράφους, δηλαδή ένα ποσό ανά κλίνη, που θα αυξομειώνεται ανάλογα με την πτώση του τζίρου.

Μια από αυτές τις παρεμβάσεις θα είναι και η δημιουργία μιας ειδικής ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας. Στο επίκεντρο αυτής της ρύθμισης θα βρεθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν “παγώσει” και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2 δισ ευρώ, από τη στιγμή που η παράταση της καραντίνας φέρνει νέες αναστολές πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων. Το αρχικό σχέδιο, της εξυπηρέτησης αυτών των υποχρεώσεων σε 24 δόσεις, θεωρείται ξεπερασμένο από τις εξελίξεις, ωστόσο η όποια βελτίωση αυτών των όρων ρύθμισης π.χ. σε 120 δόσεις, θα γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια, κατ’ αναλογίαν του μοντέλου που υιοθετήθηκε στο πρόγραμμα “Γέφυρα” για τους κορωνοϊόπληκτους. Ενδεχόμενο “κουρέματος” χρεών, όπως ζητάει για παράδειγμα η εστίαση, επί του παρόντος δεν εξέταζεται, ωστόσο είναι ορθάνοικτο το “παράθυρο” για βελτίωση των όρων των 3 πρώτων γύρων της επιστρεπτέας προκαταβολής π.χ. με το 50% των ποσών να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις.

Δεδομένη θεωρεί η αγορά την περαιτέρω παράταση του χρόνου εφαρμογής μειωμένου ΦΠΑ στο “πακέτο” της εστίασης, ως το τέλος του 2021, έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό “πακέτο” σε μια κρίσιμη συγκυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ