Μέσα στον μήνα η ΑΜΚ των ΕΛΤΑ - «Γρίφος» η συμμετοχή της Eurobank
Εντός του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο χρεωκοπίας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη των άκρως πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών των ΕΛΤΑ θα καλυφθεί από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η οποία κατέχει το 90% των μετοχών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΕΣΥΠ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών που αποτελεί το μοναδικό μέτοχο του λεγόμενου υπερταμείου.
Κατά τις ίδιες πηγές, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η διοίκηση της Eurobank, η οποία έχει στην κατοχή της το 10% των μετοχών των ΕΛΤΑ, να λάβει οριστικές αποφάσεις για το εάν θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου εξυγίανσης των ΕΛΤΑ περιλαμβάνονται σε τροπολογία που έχουν ετοιμάσει τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου.
Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης είναι επιβεβλημένη προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, το οποίο έχουν επεξεργαστεί τα δύο αρμόδια υπουργεία από κοινού με την ΕΕΣΥΠ.
Και αυτό διότι η τροπολογία αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση του ομίλου να εφαρμόσει αντίστοιχο μοντέλο με εκείνο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θα αποτελέσει τη σημαντικότερη από απόψεως κόστους παρέμβαση για τη σωτηρία των ΕΛΤΑ.
Με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος της εταιρείας με την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων, από το σύνολο των περίπου 5.500 που απασχολούνται τώρα στα ΕΛΤΑ.
Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του ομίλου έχει καταφέρει να μειώσει το μηνιαίο έλλειμμα με την περικοπή κατά 50%, σε 15.000 από 30.000 ευρώ, της αποζημίωσης συνταξιοδότησης για κάθε εργαζόμενο. Η αποζημίωση αποτελούσε σημαντική επιβάρυνση δεδομένου ότι περίπου 200 εργαζόμενοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης κάθε χρόνο.
Το όφελος από την προσαρμογή της απόφασης αποζημίωσης αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, με την πραγματική ταμειακή ωφέλεια να εκτιμάται σε 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η αποζημίωση συνταξιοδότησης ύψους 30.000 ευρώ προβλεπόταν από την συλλογική σύμβαση εργασίας. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να την προσαρμόσει σε ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ στις οποίες η αποζημίωση δεν υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.
Η εταιρεία έχει εξοικονομήσει και 15 εκατομμύρια ευρώ με την αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν αποτελούσαν μόνιμο τακτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα δίνει τη δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να προσλαμβάνουν προσωπικό με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, όπως συνέβη και με τη ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται να προβλέπεται και μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τις προμήθειες που θα κάνει ο όμιλος.
Μείζονος σημασίας για την επιβίωση της εταιρείας είναι και η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ που απορρέουν από την καθολική υπηρεσία για το διάστημα 2013 – 2019, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Η διοίκηση του ομίλου έχει επεξεργαστεί και σχέδιο αναδιάρθρωσης για τα συνολικά 1.300 καταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν περίπου 500 από τα συνολικά 700 ιδιόκτητα καταστήματα με τη μορφή πρακτόρευσης.