Το «μυστικό» των 2,5 δισ. για να «τρέξει» το Σχέδιο Ανάκαμψης

Φωτογραφία: Shutterstock

Με την εκπόνηση του τελικού Σχεδίου Ανάκαμψης, κοιμούνται και ξημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί κι υπηρεσιακοί, καθώς πρόκειται χωρίς υπερβολή για το πρόγραμμα που οδηγεί στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό “πακέτο” χρηματοδοτικής βοήθειας.

Το πρώτο βήμα, με την υποβολή του προσχεδίου, κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο, καθώς η ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Η ικανοποίηση από τους Ευρωπαίους δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι το κείμενο των 200 σελίδων γράφηκε πρωτογενώς στα αγγλικά, αλλά κυρίως γιατί το ελληνικό σχέδιο έχει λεπτομέρειες ως προς τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις κι επενδύσεις, ενώ οι υπόλοιπες χώρες περιορίστηκαν σε άξονες και γενικά πλαίσια. Φυσικά το επόμενο βήμα είναι το πιο καθοριστικό, εξ ου και οι... αγρύπνιες των αρμόδιων.

Αυτό που δεν επηρεάζεται, από τη διαδικασία εκπόνησης του τελικού σχεδίου και τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, είναι ότι ήδη έχει εκπονηθεί πλάνο για άμεση χρηματοδότηση των πρώτων projects με εθνικούς πόρους, έτσι ώστε να μην «κολλήσει» το Σχέδιο έως ότου εκταμιευθούν τα πρώτα 5,5 δις ευρώ από τις Βρυξέλλες. Ποιό είναι το... μυστικό; «Έχουμε δεσμεύσει 2,5 δις ευρώ για όλο το χρόνο, πέρα από τα 6,750 δις ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προ πολλού ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας- Βρυξελλών, ως προς τα projects που μπορούν να λάβουν έγκριση για χρηματοδότηση κι ως εκ τούτου το ρίσκο, που παίρνει η ελληνική πλευρά να τα “τρέξει” με εθνικούς πόρους, είναι περιορισμένο. Τι χαρακτηρίζει αυτά τα projects; Η δυνατότητα γρήγορης απορρόφησης.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι ένα ενισχυμένο «Εξοικονομώ». Η διαφορά με τις προηγούμενες και την τρέχουσα προκήρυξη, είναι ότι θα αφορά ή θα συμπεριλαμβάνει τα επαγγελματικά ακίνητα, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγαλύτερες θα έχουν τη δυνατότητα επιδότησης ως και το 95% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, συνδυάζοντας, μάλιστα, το “πράσινο” στοιχείο με την ψηφιακή μετάβαση (π.χ. smart homes)

Tο δεύτερο πεδίο άμεσης χρηματοδότησης με εθνικούς πόρους, περιλαμβάνει επενδύσεις ταχείας υλοποίησης, όπως για παράδειγμα μικρά χωροταξικά projects των 30-50 εκατ. ευρώ.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών πεδίων, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Αθήνας να ρίξει το βάρος στην «πράσινη» μετάβαση, η οποία υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει 6,2 δις ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 19,4 δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βασική κατεύθυνση και για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από τη «δεξαμενή» των δανείων ύψους 12,6 δις ευρώ, με δέλεαρ το μηδενικό επιτόκιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ