Mega project για τη φοροδιαφυγή μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
Η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στο 30% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 50 δις ευρώ κινούνται στη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας. Μόνο από το ΦΠΑ κάθε χρόνο κάνουν «φτερά» περί τα 6-7 δις ευρώ, την ώρα που οι έμμεσοι φόροι και οι φόροι ακινήτων έχουν πάρει «φωτιά», προκειμένου να καλύψουν τη χασούρα του Προϋπολογισμού.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία, χωρίς happy end, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ακόμα και στα «μαύρα» χρόνια των Μνημονίων, φορολογικοί συντελεστές και επιβαρύνσεις πήραν τον ανήφορο, καθώς οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να φέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα από τον περιορισμό της παραβατικότητας.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι χωρίς ηλεκτρονικά «εργαλεία», χωρίς ψηφιοποίηση φορολογικών διαδικασιών και ελέγχων, η μάχη θα είναι εσαεί χαμένη από χέρι. Είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση π.χ. η λειτουργία Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων για την άντληση στοιχείων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή η διασύνδεση του Taxis με το ΚΕΑΟ και το Κτηματολόγιο, έφεραν θεαματικά αποτελέσματα. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, ετοιμάζεται το επόμενο βήμα ή μάλλον άλμα: η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και το Taxis.
«Είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση» τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των αξόνων του Σχεδίου Ανάκαμψης, αποκαλύπτοντας έτσι ότι το συγκεκριμένο project, που λίμναζε για πολλούς και διάφορους λόγους, θα ενταχθεί στο «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική προφανής: με την παροχή περισσότερων κινήτρων για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, ο μεγαλύτερος όγκος πληρωμών θα περνάει μέσα από τα POS, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές όπως συμβαίνει με τα πρατήρια καυσίμων και τις αντλίες τους. Αυτομάτως, το Taxis θα λαμβάνει on line και σε πραγματικό χρόνο (real time) τις συναλλαγές, γνωρίζοντας έτσι και τους τζίρους των επιχειρήσεων και το ΦΠΑ που πρέπει να περιμένει. Με αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη «τρύπα» μπορεί να καλυφθεί.
Και τι γίνεται με τη χρήση μετρητών, για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι; Θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να μηδενίσει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα «εργαλεία» και οι ελεγκτικές μέθοδοι, που μπορούν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις διαρροές. Ως προς την επιλογή… στόχων και τη διενέργεια των ελέγχων, το Σχέδιο Ανάκαμψης αποκαλύπτει ότι θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, προφανώς για την αλγοριθμική στόχευση των υπόπτων. Πέρα, όμως, από αυτό, ήδη στην ΑΑΔΕ έχουν ενεργοποιήσει τεχνικές ελέγχου, οι οποίες εφαρμόζονται κατά κόρον από το περιβόητο IRS για τον υπολογισμό εισοδημάτων/εσόδων και τον εντοπισμό αποκλίσεων/φοροφυγάδων, βασιζόμενες σε συγκριτικά στοιχεία εσόδων, δαπανών, καταθέσεων, δανειακών υποχρεώσεων, κινητής- ακίνητης περιουσίας, μέσου όρου πωλήσεων και κέρδους συναφών δραστηριοτήτων κ.λ.π.