Ισορροπίες του τρόμου στον Προϋπολογισμό του 2021
“Έχουμε 5-6 μήνες πανδημίας. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ας είμαστε συνετοί, έως ότου δούμε το φως”, συστήνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και αυτό παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλε η ανακάλυψη ενός ακόμα εμβολίου.
Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να κινείται για τους επόμενους 5-6 μήνες διατηρώντας ισορροπίες του... τρόμου. Από τη μια, ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι “χτισμένος” με την παραδοχή ότι τα μέτρα στήριξης θα χρειαστεί να καλύψουν το πρώτο 4μηνο κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει αυτήν τη στιγμή νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή ακόμα και lockdown μετά την Πρωτοχρονιά.
Από την άλλη, κάθε κίνηση, που θα ξεφεύγει από τις δυνατότητες του κρατικού κουμπαρά, θα θέτει σε δοκιμασία τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. “Όπου υπάρχει πρόβλημα, θα παρεμβαίνουμε” τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι θα στηριχθούν εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις, για να συμπληρώσει, όμως, ότι αυτό θα γίνει χωρίς να διακυβεύεται η αξιοπιστία που με κόπο χτίζει η χώρα αυτήν την περίοδο.
“Στις αγορές υπάρχει, αυτό που λέμε, σημείο καμπής. Δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε, ούτε καν να το δούμε στον ορίζοντα”, τονίζει ο ίδιος, απαντώντας έτσι στα αιτήματα για... άνοιγμα των σεντουκιών του Προϋπολογισμού. Τι υπονοεί; Ότι από τη στιγμή που όλες οι έκτακτες δαπάνες και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων χρηματοδοτούνται με δανεικά κι όχι με πλεονάσματα, ο κίνδυνος μιας βίαιης αντίδρασης των αγορών, όταν έρθει η ώρα της εξόφλησης, θα πρέπει να οδηγεί τα σημερινά βήματα. “Είμαστε στην καρδιά της καταιγίδας, με δέκα μποφόρ. Πρέπει να κρατηθεί σταθερό το τιμόνι”, λέει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί και το 2021 να είναι χρονιά δημοσιονομικής χαλάρωσης, ωστόσο το 2022 πιθανώς θα τεθούν κάποιοι στόχοι και το 2023 θα τεθούν σίγουρα κάποιοι στόχοι.
Με φόντο το βασικό, πλέον, σενάριο για ανάκαμψη με ρυθμούς 5% το 2021- δηλαδή 2,5 μονάδες χαμηλότερα από το σχεδιασμό- το οικονομικό επιτελείο δείχνει να ποντάρει στο θετικό σοκ των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Όταν μπει μπροστά το Ταμείο, πιθανότατα θα τα ξεχάσουμε όλα αυτά” σημειώνει ο ίδιος, την ώρα που ειδικές μελέτες υπολογίζουν την ώθηση στο ΑΕΠ ως και 22,5 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2027!
Σύμφωνα με την εκτίμηση της μελέτης (Ol. Picek, Intereconomics), που ενσωματώνει το ειδικό report της Alpha Bank, η σωρευτική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας που προβλέπεται για τα έτη 2021-2027, η οποία αναμένεται να προκύψει ως αποτέλεσμα των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπολογίζεται σε 22,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ 2020 (εκτίμηση που συμπεριλαμβάνει τις άμεσες, έμμεσες και δευτερεύουσες επιδράσεις).
Η εν λόγω εκτιμώμενη αύξηση αναμένεται να είναι η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27. Υπολογίζοντας την αναγωγή σε επίπεδο έτους, για το διάστημα 2021-2027, η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα μας, λόγω του NGEU, εκτιμάται, ceteris paribus, σε 3,2% του ΑΕΠ 2020. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της ΕΕ-27 προσεγγίζει την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέση ετήσια αύξηση 2%, ενώ η εκτίμηση για την Ελλάδα είναι περισσότερο αισιόδοξη.