Αισιοδοξία για την «επόμενη ημέρα» παρά το «μαύρο» του lockdown
Αναμφίβολα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν- και δικαίως- στο νέο lockdown και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και της οικονομίας.
Ωστόσο, είναι παγιωμένη η πεποίθηση στο οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση συνολικά, ότι πέρα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να προχωρήσει και να εφαρμοστεί το πλάνο των μεταρρυθμίσεων, που αποτέλεσε το “εισιτήριο” της χώρας στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ανατρέχοντας, άλλωστε, κανείς στις τελευταίες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, επενδυτικών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης, βρίσκει ως κοινό παρονομαστή τη διαπίστωση/σύσταση ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει με ταχύτητα το παραγωγικό κι επενδυτικό “κενό”, αν δεν θέλει να χάσει και αυτήν τη φορά το τρένο.
Βασική παράμετρος του κεντρικού σχεδιασμού είναι οι ψηφιακές επενδύσεις, έτσι ώστε αφενός η χώρα να καλύψει το ψηφιακό “χάσμα” αφετέρου να βρεθεί σε pole position την επόμενη ημέρα. “Κλειδί” χαρακτηρίζεται το σχέδιο Ανάκαμψης, με δεδομένο ότι βασική κατεύθυνση της Κομισιόν είναι ότι πέρα από την “πράσινη” ανάπτυξη, τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να ποντάρουν και στις ψηφιακές επενδύσεις. Ήδη, το προσχέδιο, που πρόκειται να υποβληθεί στις 15 του μήνα στις Βρυξέλλες, ενσωματώνει προγράμματα όπως:
- Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G.
- Έξυπνες Πόλεις
- Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών
- Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων
- Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα είχε εκδηλωθεί έντονα κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ωστόσο το αμερικανικό pressing ήταν ιδιαιτέρως έντονο και χειροπιαστό, ως συνέχεια της πρωτοφανούς ανταπόκρισης που είχε η “αμερικανική ΔΕΘ”.
Κι ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωνε την υφήλιο, αυτό το αμερικανικό... φλερτ, απέκτησε σάρκα και οστά, με τη μεγάλη άμεση επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Microsoft, -στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth και με προστιθέμενη αξία που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ ευρώ- η οποία δημιουργεί το πρώτο σύμπλεγμα data center στην Ελλάδα, βάζοντας τη χώρα μας στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων ως πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων.
Η κίνηση της Microsoft ήταν μόνο η αρχή, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα και πριν περάσει καλά-καλά ένας μήνας από την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο στην Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί η εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty. Τι εστί Digital Realty; Υποστηρίζει επιχειρήσεις παγκοσμίου κλάσεως και παρόχους υπηρεσιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών data centre, colocation και λύσεων διασύνδεσης. Το παγκόσμιο αποτύπωμα των data centre της Digital Realty προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση στα συνδεδεμένα οικοσυστήματα που τους ενδιαφέρουν σε 280 εγκαταστάσεις σε 48 μητροπόλεις, σε 23 χώρες και 6 ηπείρους. Με λίγα λόγια η Digital Realty είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στα data centers, με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής του πλανήτη.
Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι “η απόφασή της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής data centers στη χώρα μας, την Lamda Helix, με σκοπό να προχωρήσουν από κοινού σε μεγάλες επενδύσεις δημιουργίας data centers, καθιστά την Ελλάδα σημαντικό κόμβο στον νέο ψηφιακό κόσμο”. Ενδεικτικό είναι ότι με ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, σημειώνει “η εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών των ΗΠΑ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, και ενισχύει περαιτέρω το μομέντουμ της νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας”.
Οι δύο εταιρίες ήδη ετοιμάζουν δύο τεράστια Data Centers στη χώρα μας, με σκοπό να ενώσουν στον τομέα αυτό την Ελλάδα με την Αίγυπτο, μια επένδυση που εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Interxion (εταιρίας μέλους της Digital Realty) για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να επιτελέσει έναν κρίσιμο ρόλο στον αναπτυσσόμενο κόσμο του cloud παγκoσμίως.