Συναγερμός στο Eurogroup για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού
Σε... αναμμένα κάρβουνα, θα κάθονται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, καθώς οι άγριες διαθέσεις του κορωνοϊού έχουν στείλει στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα σενάρια περί δυναμικής ανάκαμψης από το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού και του συναγερμού, που έχει σημάνει στην Ευρωομάδα, είναι ότι συνέβη κάτι που θα πρέπει να ψάξει κανείς με ιδιαίτερη επιμονή για να το ξανασυναντήσει στο πρόσφατο παρελθόν: από την περασμένη κιόλας εβδομάδα, έφτασε στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ένα Draft Statement του σημερινού Eurogroup, δηλαδή ένα προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος!
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το προσχέδιο, οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και αναλαμβάνουν δέσμευση για συντονισμένα Σχέδια Ανάκαμψης. Θα μπορούσε, φυσικά, να σχολιάσει κανείς πικρόχολα ότι το κείμενο αποτυπώνει τα αυτονόητα και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση, αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι ακόμα και το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης έχει “κολλήσει” στο Ευρωκοινοβούλιο και στις εθνικές αντιπροσωπείες, τείνοντας να εξελιχθεί σε πεδίο- ένα ακόμα- επίλυσης διαφορών.
Επί της ουσίας τώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις (flash estimates) της Eurostat για το 3ο τρίμηνο έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας, τα οποία δεν κράτησαν, όμως, για πολύ. Συγκεκριμένα, μετά τη “βουτιά” του 14,8% στο εφιαλτικό 2ο τρίμηνο της Ευρωζώνης, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι στο 3ο τρίμηνο σημειώθηκε ανάκαμψη (+12,7% σε σύγκριση με το τρίμηνο της καραντίνας), χωρίς φυσικά να καλύπτεται η ζημιά, καθώς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο μετρήθηκε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,3%. Πλέον, όλα αλλάζουν κι όλα δείχνουν ότι το απευκταίο σενάριο ενός σαρωτικού δεύτερου κύματος πανδημίας, είναι πραγματικότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το φετινό ΑΕΠ αλλά και την προοπτική ανάκαμψης στο 2021.
Από την παγίδα της πανδημίας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η Ελλάδα. “Είναι δύσκολο να αποφύγουμε το διψήφιο ποσοστό ύφεσης” παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, με φόντο τα τοπικά lockdown και το “στρεσάρισμα” της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η ζημιά στο 3ο τρίμηνο του Τουρισμού ακόμα μετριέται. Το πρώτο στοίχημα είναι να αποφευχθεί ένα lockdown τύπου Θεσσαλονίκης και στην Αττική, καθώς αυτό θα σήμαινε “πάγωμα” του 47% της οικονομίας για δύο εβδομάδες. Το δεύτερο στοίχημα είναι να λειτουργήσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις “κόκκινες”- και όχι μόνο- περιοχές, δηλαδή αυτά τα 2,3 δισ ευρώ να κρατήσουν ζωντανές τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, όπως έγινε την Άνοιξη. Το τρίτο στοίχημα είναι να διασωθεί έστω μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου, που υπολογίζεται σε περίπου 3,5- 4 δισ ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, θα αποτυπώσουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τις αβεβαιότητες που σκιάζουν το σενάριο για γρήγορη ανάκαμψη της Ευρωζώνης.