Νέα «βροχή» στοιχείων από την Ελβετία
Νέα... πηγή πλούτου φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων ή θα αποδειχθεί ότι για μια ακόμα φορά ο θησαυρός είναι άνθρακες;
Ξεκινώντας από τα δεδομένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ελβετίας (Eidgenössische Steuerverwaltung - ESTV) έχει προβεί το 2020 σε ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς με 86 χώρες. Μια από αυτές είναι η Ελλάδα.
Η παροχή στοιχείων έγινε με αφορμή κάποιο έκτακτο συμβάν; Όχι. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου Προτύπου για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών (“Standard for Automatic Exchange of Information – AEOI“). Η εφαρμογή του AEOI εξετάζεται από το “Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Στόχους“ (Παγκόσμιο Φόρουμ) του ΟΟΣΑ. Περίπου 8.500 ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, καταπιστεύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.) είναι καταχωρημένα στην ESTV, τα οποία συνέλεξαν τα δεδομένα και της τα διαβίβασαν. Η ESTV, με τη σειρά της, έστειλε πληροφορίες για περίπου 3,1 εκατ. χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς στις συνεργαζόμενες χώρες και έλαβε πληροφορίες από αυτές σχετικά με περίπου 815.000 λογαριασμούς.
Ειδικότερα, ανταλλάσσονται στοιχεία ταυτοποίησης, τραπεζικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της ταχυδρομικής διεύθυνσης, της χώρας διαμονής και του αριθμού φορολογικού μητρώου, καθώς και πληροφορίες σχετικές με το χρηματοοικονομικό ίδρυμα που τις αποστέλλει, το διαθέσιμο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και τα εισοδήματα κεφαλαίου. Στην ανακοίνωση της ESTV δεν υφίστανται, πάντως, πληροφορίες σχετικά με την έκταση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Πόσο εύκολο είναι να γίνει επεξεργασία αυτού του όγκου δεδομένων; Καθόλου. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα στοιχεία από την Ελβετία, αλλά για όλα τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο και πιο δύσκολο στάδιο, οι ελληνικές ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να ταυτοποιήσουν αυτούς τους λογαριασμούς με φορολογούμενους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και μόνο όταν καταστεί αυτό δυνατό, μπορούν να γίνουν οι διασταυρώσεις με τα εν Ελλάδι δηλωμένα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να...αποκρυπτογραφήσουν ολόκληρα “σεντόνια” στοιχείων, ενώ ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αν λάβει κανείς υπόψιν ότι δεν υπάρχει κοινός μορφότυπος για την αποστολή αυτών των στοιχείων από τις χώρες συνεργασίας.
Στις 75 χώρες που η Ελβετία αντάλλαξε πληροφορίες την προηγούμενη χρονιά, προστέθηκαν η Ανγκουίλα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, το Μπαχρέιν, η Γρενάδα, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ναουρού, ο Παναμάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελβετία αντάλλαξε αμοιβαίως δεδομένα με 66 χώρες. Με 20 χώρες η Ελβετία έλαβε μεν, αλλά δεν έστειλε καμία πληροφορία, επειδή οι χώρες αυτές είτε δεν πληρούν ακόμη τις διεθνείς απαιτήσεις για την εμπιστευτικότητα και ασφάλεια των δεδομένων (9 χώρες) είτε παραιτήθηκαν οικειοθελώς από τη λήψη των ελβετικών δεδομένων (11 χώρες). Άλλες 38 χώρες θα παραδώσουν τα δεδομένα τους στην Ελβετία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ, επικαλούμενα τεχνικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας.